Gå til sidens hovedinnhold

15 milliarder til skoler

Regjeringen kommer nå med mer penger til skoler og svømmeanlegg.

- Elever og lærere har krav på et godt fysisk arbeidsmiljø som gir gode vilkår for undervisningen. Derfor foreslår vi en ny satsing på skolebygg og svømmeanlegg, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding fra Arbeiderpartiet.

To milliarder i 2009
Investeringsrammen for kommuner og fylkeskommuner vil være på 15 milliarder kroner over åtte år. To milliarder vil kunne brukes i 2009. Dette skjer etter at Regjeringen etablerer en ny ordning for investering i skolebygg og svømmeanlegg.

Gjennom Husbanken skal ordningen forvaltes og det innebærer at kommuner og fylkeskommuner kan ta opp lån til rehabilitering og investering i skolebygg og svømmeanlegg, og at staten dekker alle rentekostnadene.

- Får tid
Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (SV) tilbakeviser at han skyver ansvaret over på regjeringen som kommer etter stortingsvalget neste høst når de rødgrønne nå legger opp til en ordning som skal vare i åtte år.

- Grunnen til at ordningen skal gå over åtte år, er at store prosjekt som nybygging og store oppussinger må planlegges. Det er viktig at de som sitter og vurderer om de skal gå inngang, vet at de får tid til å gjennomføre prosjektene, sier Solhjell til Nettavisen.

- Vil regjeringen utvide timetallet for svømming for grunnskolen slik at elevene får tid til å lære å svømme i de nye svømmehallene?

- Nå får vi ta ett skritt av gangen. Nå har vi lagt fram satsningen på utbygging, så får resten komme i statsbudsjettet.

Ny ordning
Den nye ordningen er en oppfølging av Soria Moria-erklæringen, der regjeringen varslet at de vil videreføre og forsterke innsatsen for oppussing av skolebygg.

En lignende ordning ble innført for perioden 2002-2009, men var da knyttet til rehabilitering og oppussing av eksisterende anlegg. Den nye ordningen omfatter også nye skolebygg og svømmeanlegg.

- En seier
En god start for regjeringen, mener Elevorganisasjonen og en seier for elevene.

- Vi er glade for at disse pengene kommer nå. Denne ordningen har vært viktig for elevene de siste årene og stimulerer kommunene til å ruste opp skolebygg. Nå er det viktig at dette også følges opp lokalt, slik at vi får tatt de løftene som trengs. Vi er like vel redde for at nybygging kommer til å bli prioritert og at eksisterende skolebygg fortsetter å forfalle, sier leder Håvard Vederhus i en kommentar til mer penger til skolebygg i statsbudsjettet.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett