Gå til sidens hovedinnhold

165.000 millionærer i Norge

Aldri før har det vært så mange millionærer i Norge. Nesten 165.000 kan smykke seg med den lukrative tittelen. Antallet med millionlønn øker også.

Søk gratis i skattelistene her

164.868 nordmenn har en formue på over én million kroner. Det viser ligningstallene som ble lagt fram fredag.

Hovedårsaken til økningen ligger i at andelen som valgte å ta ut utbytte gjennom fjoråret, var nær doblet fra 2001.

Tar ut penger
- Hovedårsaken til at det fremdeles er en økning i antall millionærer, skyldes at utakingen av utbytte fra AS Norge nesten har doblet seg fra 2001 til 2002. Noe som naturligvis vil avspeile seg både i inntektene og formuene, sier adm. dir. i Creditinform, Lars Carlsson, til TV 2 Nettavisen.

Usikkerhet knyttet til nytt beskatningssystem når det gjelder utbytteskatt, gjorde at flere kjente finanstopper figurerte med svært høye inntekter gjennom 2002.

I tillegg nøt rikingene godt av en høy rente gjennom fjoråret.

- Det er gjerne slik at de som har godt med penger også har midler i banken, og rentene gjennom fjoråret var veldig høye. I tillegg var lønnsveksten høy, sier Carlsson.

Rekordmange rikinger
Antallet millionærer har aldri vært så høyt her til lands. Året før var tilsvarende tall 158.000, og i 2000 var tallet drøyt 142.000.

- Når vi ser på aksjeverdiene hos landets børsnoterte selskaper, så falt disse fra 2001 til 2002. Isolert skulle det tilsi en nedgang i antall millionærer, men frykt for utbytteskatt har virket i motsatt retning, sier Carlsson.

Ikke overraskende er det Oslo som har størst millionær-tetthet. Av de 165.000 millionærene her til lands, betaler 24.102 skatt til hovedstaden.

Milliardær-hovedstaden
Oslo-folket fornekter seg heller ikke hva gjelder milliardærene. Ifølge skattetallene for 2002 bor 3 av 7 milliardærer i hovedstaden.

- Rundt halvparten av de store norske bedriftene ligger i og rundt hovedstaden, så det er helt naturlig at også de med høy inntekt bor her, sier Carlsson.

Landets rikeste, ifølge ligningstallene, bor imidlertid i Hole kommune. Olav Thon danker ut samtlige på formuestoppen med en pengebinge på 2,4 milliarder kroner.

Flere med millioninntekt
Også antallet med millioninntekt har økt i løpet av fjoråret. Til sammen er det nå 26.693 skatteytere som nyter en inntekt på over millionen, mot 20.168 i fjor.

Av disse bor en drøy firedel i Oslo. 6448 av hovedstadens innbyggere er oppført med en inntekt på over en million kroner.

Samtlige av de tre i Norge med høyest inntekt bor i Oslo. Stein Erik Rimi-Hagen topper med ikke mindre enn 1 milliard kroner i oppført inntekt.

Reklame

Black Friday: 20 kupp du gjør på sport og friluft