Gå til sidens hovedinnhold

182.000 har betalingsvansker

182.000 nordmenn har problemer med å betale regningene. Og til neste år bil det verre.

Antall nordmenn med betalingsanmerkning øker raskt. Nå er det flere som ikke betaler mindre regninger, ifølge Aktiv Kapital.

– På fem måneder har antall nordmenn med betalingsanmerkning steget med 9000 til 182.000. Siden vår forrige analyse i oktober har tallet steget med nesten 4000, sier direktør Gabor Molnar i kredittopplysningsbyrået Experian.

Har du betalingsproblemer? Ta kontakt her.

Prosentvis er det nå en større økning av kvinner enn menn som pådrar seg betalingsanmerkning. Men fortsatt går to av tre betalingsanmerkninger til menn.

– Vi opplever et økende antall saker der folk skylder mindre beløp enn før, og det totale antallet inkassosaker er på vei opp, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital til Nettavisen.

Les også: På disse lånene går renta OPP

Wilhelmsen er i tillegg bekymret for at stadig flere mister jobben. Torsdag melder NAV at antall arbeidsledige øker sterkt. Den registrerte arbeidsledigheten økte med 3300 personer hittil i desember. Arbeidsledigheten er nå på 2,0 prosent av arbeidsstyrken. Les mer her.

- Dette vil helt klart føre til at enda flere får betalingsanmerkninger, sier Wilhelmsen.

Mange som får betalingsanmerkningen slettet har opparbeidet seg høye krav over lengre tid, mens de nye som blir registrert ofte har mindre krav mot seg.

Flere vil slite til neste år

– Tallet på nordmenn med betalingsanmerkning vil nok øke kraftig neste år, fordi det er først nå finanskrisen slår inn for fullt. Du kan si det er en forsinkelse i tallene vi har nå. Mange sliter ennå med renteoppgangen vi hadde frem til langt utpå høsten, sier Wilhelmsen.

Flere og flere prioriterer flere bort mindre viktige regninger.

- Det er ofte regninger fra bokklubber og postordrekjøp som ikkeblir betalt, sier han.

Mens trenden lenge var at størrelsen på kravene mot hver enkelt økte, går det nå motsatt vei. I oktober var det samlede kravet 20,7 milliarder kroner. Nå er det 19,2 milliarder.

Har du betalingsproblemer og en historie å fortelle? Ta kontakt med journalist Stig Martin Solberg.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken