*Nettavisen* Økonomi.

19.000 flere er i jobb

Selv om ledighetsraten ligger på stedet hvil, er stadig flere nordmenn kommet i jobb det siste halvåret.

08.01.04 11:13

Ifølge den siste Arbeidskraftsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som ble publisert torsdag, var det 108.000 arbeidsledige her til lands i perioden september – november 2003. Det er 1.000 færre enn i tremånedersperioden juni – august.

19.000 flere i jobb

Målt i forhold til den totale arbeidsstyrken, falt ledighetsraten fra 4,6 til 4,5 prosent i perioden. Det er ifølge SSB innenfor feilmarginen i disse målingene, slik at de siste arbeidsledighetstallene ikke stadfester noe fall i ledigheten.

Men SSB-tallene inneholder likevel en gladmelding for de som følger utviklingen i det norske arbeidsmarkedet. Antallet sysselsatte i dette landet økte nemlig med 19.000 fra tremånedersperioden april – juni til perioden september – november.

Den samlede arbeidsstyrken økte fra 2.371.000 til 2.389.000 personer i den samme perioden.

- Oppløftende

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank synes arbeidsledighetstallene fra SSB er oppløftende.

- Selv om tallene er usikre, peker det i retning av at vendepunktet i arbeidsmarkedet var sommeren 2003.

Jullum tror den positive trenden i arbeidsmarkedet fortsetter de neste månedene, men at vi ikke vil se noe markert fall i ledigheten før ved utgangen av 2004.

Også sjeføkonom Øystein Dørum i DnB mener ledighetstallene bærer bud om bedre tider.

- Dagens tall fra SSB viderefører det positive sysselsettingsbildet vi har sett de siste månedene. Nå vokser sysselsettingen, slår han fast.

Ledigheten i Norge er fortsatt vesentlig lavere enn i de fleste av våre naboland. I Sverige var ledigheten 5,8 prosent i oktober i fjor, mens Danmark hadde en ledighetsrate på 6,0 prosent. Gjennomsnittet i EU-landene er 8,0 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.