Gå til sidens hovedinnhold

20.000 har blitt svartelistet

Se hvor mange det er der du bor.

Ferske tall fra Kreditorforeningen Vest viser at 19.976 norske bedrifter har én eller flere betalingsanmerkninger. Det tilsvarer 8,6 prosent av bedriftene mot 9,0 prosent på samme tid i fjor.

Det er 282 flere bedrifter som har pådratt seg anmerkninger det siste året. Men på samme tid er det etablert cirka 12.000 nye virksomheter enn i tilsvarende periode i fjor.

Positiv utvikling
Administrerende direktør Henning Hauso i Kreditorforeningen Vest mener tallene tydelig forteller at den europeiske finanskrisen ikke synes å har påvirket norske bedrifter det siste året. Hauso er også styreleder i Norges Kreditorforbund.

- På tross av eurokrisen er det en nedgang i bedrifter som pådrar seg betalingsanmerkninger. Verken betalingsevnen eller betalingsviljen til norske bedrifter synes således å ha svekket seg. Basert på eurokrisen hadde vi kanskje ventet en økning i betalingsmislighold hos norske bedrifter, sier Hauso.

Les også disse sakene:

Usikker situasjon
Statistikken er utarbeidet i samarbeid med kredittopplysningsselskapet AAA Soliditet, og omfatter samlige norske aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper (AS/ASA).

- Selv om nedgangen er svært liten, er det positivt at nedgangen skjer i en tid hvor det er mye økonomisk ustabilitet i markeder som også norske bedrifter må forholde seg til. Samtidig er det viktig å presisere at betalingsanmerkninger utelukkende er negativt. Det påvirker den såkalte ratingen som best kan beskrives som virksomhetens økonomisk omdømme. Eurokrisen har på ingen måte avtatt, og det er spenning knyttet til hvordan den vil påvirke det norske næringslivet i tiden fremover, sier Hauso.

Bedrifter på Svalbard topper fremdeles listen hvor nær 16 prosent av bedriftene har betalingsanmerkninger. I Nordland er det 10,5 prosent som har det samme. Rogaland er det fylket som kommer best ut med 7 prosent av bedriftene, rett foran Vest-Agder med 7,4 prosent.

Svalbard verst
På den fylkesvise oversikten under fremgår det at bedrifter på Svalbard har flest anmerkninger med en svartelisteandel på hele 15,75 prosent. Bedrifter i Oslo er blant de bedre på landsbasis. I hovedstaden har 9,63 prosent av bedriftene betalingsanmerkning.

Rekordmange nordmenn svartelistet
Til tross for at nordmenn flest har fått bedre råd, fortsetter antall betalingsanmerkninger å øke. Siste året har 2,1 prosent flere fått anmerkning.

At 223.550 nordmenn står registrert med betalingsanmerkning er historisk rekord.

1. februar 2012 var antallet 217.644. Totalsummen steg cirka 11 prosent i 2011, opp 69 prosent fra 2009. Januar 2010 var det 196.736 personer med betalingsanmerkning. I oktober 2009 var det registrert 199.174 personer med anmerkning ifølge kredittopplysningsbyrået Experian - noe som den gang var rekord.

Les mer: Rekordmange nordmenn svartelistet

Mest lest på Nettavisen akkurat nå:

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg