Fjorårets skadeskutte boligmarked har gitt dystre utsikter for 2009. Store verdifall, veltede eiendomsforetak og bråstopp i byggebransjen har sammen bidratt til at dagens boligmarked forbindes med alt annet enn noe positivt.

Kombinasjonen kan likevel være gunstig for potensielle boligkjøpere i 2009.

LES OGSÅ: Spar tusener på å ta én telefon

- Det er god grunn til å regne med lavt rentenivå gjennom 2009, og boligprisene vil nok falle noe videre. Så utover i året vil det nok være gunstig å kjøpe bolig, sier Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Holden understreker samtidig at en i dagens marked bør sikre seg at en gjør et godt kjøp.

I tillegg bør en avgjørende faktor i vurderingen om å bli boliglånskunde være risikoen for å miste jobben i et usikkert marked.

- Det er først og fremst de som har store lån og som beholder jobben til tross for krisen som kommer godt ut av det i 2009. Dersom en vurderer å ta opp lån er det derfor viktig å ta hensyn til risikoen en har for å miste jobben, legger Holden til.

Høy rente? Bytt bank her!

- Boligprisene skal videre ned
Også samfunnsøkonom Carsten O. Five tror at 2009 vil bli et gledens år for landets lånekunder. Likevel anbefaler han å smøre seg med tålmodighet før en kaster seg inn i boligmarkedet.

- Det er først og fremst boligbehovet ditt som bør avgjøre når du skal kjøpe bolig. Men er du førstegangskjøper, kan du godt vente en stund med å kjøpe bolig, fordi jeg tror boligprisene fortsatt skal ned. Går arbeidsledigheten opp, vil det blant annet være med på å senke boligprisene, sier Five til Nettavisen.

Vil du likevel snarlig inn i markedet, har Five følgende råd for å unngå økonomisk smell.

- Ikke ha mer enn 2,5 til tre ganger bruttoinntekten til familien i samlet lån, inkludert studielån. Husk at du skal ha boliglånet i mange år, og renten kan gå opp igjen, sier Five.

- Du kan vurdere å binde renten på halve eller hele lånet dersom du har en anstrengt økonomi og ikke tåler renteoppgang. Men husk det kan være dyrere å komme ut av en låneavtale med bundet rente, enn en avtale med flytende rente.

LES OGSÅ: Ledigheten øker kraftig

Gode tider
Til tross for alle negative meldingene tror derimot Five at 2009 vil bli et gledens år for de aller fleste av oss.

- De som har fast arbeid vil få det bedre økonomisk i 2009 av flere grunner. Først og fremst faller rentene, bensinprisen er falt og strømprisen blir heller ikke så høy som forventet, sier Five.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi