Gå til sidens hovedinnhold

- 2009 blir lånekundens år

Her er meldingen til deg som vurderer boligkjøp i 2009.

Fjorårets skadeskutte boligmarked har gitt dystre utsikter for 2009. Store verdifall, veltede eiendomsforetak og bråstopp i byggebransjen har sammen bidratt til at dagens boligmarked forbindes med alt annet enn noe positivt.

Kombinasjonen kan likevel være gunstig for potensielle boligkjøpere i 2009.

LES OGSÅ: Spar tusener på å ta én telefon

- Det er god grunn til å regne med lavt rentenivå gjennom 2009, og boligprisene vil nok falle noe videre. Så utover i året vil det nok være gunstig å kjøpe bolig, sier Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Holden understreker samtidig at en i dagens marked bør sikre seg at en gjør et godt kjøp.

I tillegg bør en avgjørende faktor i vurderingen om å bli boliglånskunde være risikoen for å miste jobben i et usikkert marked.

- Det er først og fremst de som har store lån og som beholder jobben til tross for krisen som kommer godt ut av det i 2009. Dersom en vurderer å ta opp lån er det derfor viktig å ta hensyn til risikoen en har for å miste jobben, legger Holden til.

Høy rente? Bytt bank her!

- Boligprisene skal videre ned
Også samfunnsøkonom Carsten O. Five tror at 2009 vil bli et gledens år for landets lånekunder. Likevel anbefaler han å smøre seg med tålmodighet før en kaster seg inn i boligmarkedet.

- Det er først og fremst boligbehovet ditt som bør avgjøre når du skal kjøpe bolig. Men er du førstegangskjøper, kan du godt vente en stund med å kjøpe bolig, fordi jeg tror boligprisene fortsatt skal ned. Går arbeidsledigheten opp, vil det blant annet være med på å senke boligprisene, sier Five til Nettavisen.

Vil du likevel snarlig inn i markedet, har Five følgende råd for å unngå økonomisk smell.

- Ikke ha mer enn 2,5 til tre ganger bruttoinntekten til familien i samlet lån, inkludert studielån. Husk at du skal ha boliglånet i mange år, og renten kan gå opp igjen, sier Five.

- Du kan vurdere å binde renten på halve eller hele lånet dersom du har en anstrengt økonomi og ikke tåler renteoppgang. Men husk det kan være dyrere å komme ut av en låneavtale med bundet rente, enn en avtale med flytende rente.

LES OGSÅ: Ledigheten øker kraftig

Gode tider
Til tross for alle negative meldingene tror derimot Five at 2009 vil bli et gledens år for de aller fleste av oss.

- De som har fast arbeid vil få det bedre økonomisk i 2009 av flere grunner. Først og fremst faller rentene, bensinprisen er falt og strømprisen blir heller ikke så høy som forventet, sier Five.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Kommentarer til denne saken