*Nettavisen* Økonomi.

Pål Nisja Wilhelmsen

23 ting du kanskje ikke visste om Nettavisen

Bilde av kake

Nettavisen kom på luften 1. november 1996. Her er 23 ting du kanskje ikke visste om den første landsdekkende avisen på nett i Norge.

Nettavisen kom på luften i 1996 med startkapital fra investorer i og rundt Schibsted-familien. Det var Odd Harald Hauge, Stig Eide Sivertsen og Knut Ivar Skeid som stod bak prosjektet.

Under følger 23 ting du kanskje ikke visste om avisen.

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde av Nettavisens gründere

Stig Eide Sivertsen (t.v.), Odd Harald Hauge og Knut Ivar Skeid.

1. Ved lanseringen hadde Nettavisen en animert logo. Tyngden på den animerte logoen var like stor som resten av forsiden til avisen. Den ble fjernet etter en e-post fra nettredaktøren i Gyldendal Norsk Forlag som påpekte forholdet. Nettavisen har aldri hatt animert logo igjen.

Klikk på bildet for å forstørre. Skjermbilde av Nettavisen i 1996

Den opprinnelige logoen til Nettavisen var animert. 

2. Den eneste som har jobbet i Nettavisen helt siden lanseringen av avisen er redaksjonssjef Per Gunnar Sværen.

Klikk på bildet for å forstørre. Faksimilie av Dagbladet da Nettavisen sammen med Dagbladet lanserte det første rubrikkmarkedet på nett i Norge.

3. De første rubrikkannonsene på nett ble lansert av Nettavisen sammen med Dagbladet. Da Schibsted fulgte etter litt senere med Finn.no ble det tullet i Nettavisens ledelse om at man burde døpe om satsingen til Ove eller Arne. Senere har Schibsted ledd hele veien til banken. Rubrikkmarkedet til Nettavisen og Dagbladet ble lagt ned relativt fort.

4. Den første bloggsatsingen i Norge kom fra Nettavisen, og het Sprayblogg. Den ble lansert sammen med de som senere startet opp blogg.no. Da TV 2 kjøpte hele Nettavisen ønsket ikke TV 2 å satse på blogg, og samarbeidet ble brutt. Noen år senere kjøpte Nettavisen blogg.no.

Klikk på bildet for å forstørre. Skjermbilde av Nettavisen i 2000

Spray ønsket å gjøre hele Nettavisen rosa, men det ble med en rosa stripe.

5. I 1999 fikk Nettavisen svenske eiere, Spray AB. Disse svenske eierne ønsket å gjøre om fargen på Nettavisen til rosa. Likevel behold Nettavisen varianter av blåfargen, noe som for øvrig ble gjort helt fram til 2019 da Nettavisen skiftet til dagens design.

Klikk på bildet for å forstørre. Skjermbilde fra SprayDate

6. Norges første datingtjeneste var SprayDate. Den ble så populær at den også ble plotpunkt i boken Pornopung. På det meste var det 300 000 aktive på tjenesten. TV 2 kjøpte ikke med datingtjenesten da TV-kanalen overtok Nettavisen.

7. Den første kommersielle avtalen med en blogger inngikk Nettavisen i 2009. Ida Wulff var først ute. Senere ble Caroline Berg Eriksen først reporter i Nettavisen, og senere blogger i samarbeid. Sophie Elise Isachsen kom også etter hvert. Mange mente at blogging var bare tull, helt til de begynte med det selv. Spesielt mediene som den gangen var i, og noen fortsatt er i, Akersgata.

Klikk på bildet for å forstørre. Skjermdump fra TV 2

8. TV 2 kjøpte Nettavisen i 2003. Da Nettavisen overtok ansvaret for tv2.no femdoblet trafikken seg på noen få måneder. Det skapte intern uro da informasjonsavdelingen til TV 2 heller ønsket at VG skulle ha saker som ble lagt ut på tv2.no, spesielt etter hvert fra det nye programmet Farmen.

Klikk på bildet for å forstørre. Skjermdump fra Nettavisen

9. Nettavisen var den første e-kommisjonæren til både Norsk Rikstoto og Norsk Tipping.

Klikk på bildet for å forstørre. Skjermdump fra Nettavisen 2006

10. Næringslivsavisen NA24 kom i 2006, men ble ingen stor suksess da den skulle være en kombinasjon av regionale interesser og nasjonal overbygging. Litt slik E24 gjør nå.

11. Blant de som har vært styreleder i Nettavisen finner du nåværende kringkastningssjef i NRK, Thor-Gjermund Eriksen og nåværende konsernsjef i TV 2, Olav Sandnes.

12. Nettavisen har en årlig utdeling av priser, som så mange andre selskaper, en av de prisene det er størst konkurranse om er årets comeback. Den deles ut til noen som har prøvd lykken andre steder, men funnet ut gressen ikke var mye grønnere andre steder.

13. En gjenforeningsfest med tidligere ansatte i Nettavisen vil inkludere kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea, ansvarlig redaktør i Bergensavisen Sigvald Sveinbjørnsson, målgruppesjef i Egmont Elin Reitan, SVP Corporate Communications i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt Anders Rikter i Bertel O. Steen samt konserndirektør Margrete Hansen i Sporveien. Du ser flere ansatte, tidligere og nåværende, her på Linkedin.

14. Da Nettavisen som første norske avis lanserte content marketing på egne flater var reaksjonen fra VG skarp. De lanserte kort tid etter sin egen satsing.

15. Nettavisen leses av rundt 750 000 på gode dager. På de litt dårligere er det ned mot 600 000.

Klikk på bildet for å forstørre. Skjermdump

16. Nettavisen var den første avisen som dekket en rettssak direkte. Det var Orderud-saken. Det ble møtt med massiv kritikk av mange dinosaurer i bransjen.

17. På det første møtet med et mediebyrå som skulle kjøpe annonser på Nettavisen hadde Carat, som var ett av verdens største mediebyråer, kun 1 PC med Internett. Den stod i resepsjonen.

Klikk på bildet for å forstørre. Skjermdump av Side2

18. Nettavisen lanserte det første kvinnemagasinet på nett, Side2.

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde av kjekk ung mann

19. Litt senere det første mannemagasinet, Side3.

20. Begge deler ble tatt over av Egmont da Mediehuset Nettavisen ble delt i to i 2017. Nettavisen gikk til Amedia, mens Egmont tok over Side2, blogg.no og Side3.

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde av Gunnar Stavrum uten iPad

21. Oktober 2010 lanserte Nettavisen en egen utgave på iPad. Den er nå lagt ned, og du kan lese den samme utgaven av Nettavisen uavhengig av hvilken dings du bruker.

Klikk på bildet for å forstørre. Julehefte fra Nettavisen

22. Det første betalingsproduktet til Nettavisen kom i 2016, og var et julealbum. Daværende eier Egmont ba aller høftligst om at vi ikke skulle konkurrere med dem på julehefter.

23. Selv ble jeg ansatt fra Gyldendal Norsk Forlag i 1998 i Nettavisen. Se referanse i punkt 1.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag