Gå til sidens hovedinnhold

24 milliarder i rentegevinst

Rentekuttene fra Norges Bank har gitt nordmenn 24 milliarder kroner mer å rutte med i år. Nå stormer Ola og Kari til butikkene.

De mange rentekuttene fra Norges Bank er søt musikk i årene på landets låntakere. En familie med en million i gjeld sparer hele 45.000 kroner dersom rentenivået holdes ut neste år, skriver Aftenposten.

Kjøpefest
Lavere rente betyr at vi får mer å rutte med til andre ting. Og det er ingen tvil om at Ola og Kari er klar over at privatøkonomien har blitt romsligere. Salgskurvene fra både bilbransjen og elektronikkbransjen peker rett oppover.

Erfaringsmessig bruker vi nemlig ikke det lave rentenivået til å betale ned gjelden raskere. Snarere har gjelden økt markant siden nyttår. Ved inngangen til året viste tall fra Norges Bank at husholdningene i Norge hadde en samlet gjeld på 1.001 milliarder kroner.

Noen taper
Ved utgangen av september var tallet steget til 1.074 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Men det finnes også en bakside av medaljen. De som ikke har gjeld blir sittende med svarteper når renta faller. Spesielt gjelder det eldre mennesker som har nedbetalt sin gjeld og isteden har penger på bok. Rundt regnet er rentetapet på 14 milliarder kroner samlet.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer