25.000 kan miste jobben

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Handelsnæringen står overfor skrekkens år, ifølge nye analyser.

13.01.09 23:31

Opp mot 25.000 ansatte i handelsnæringen kan i løpet av 2009 miste jobbene sine. Det kommer fram i en undersøkelse KPMG og Habberstad har lagt fram.

Analysen oppjusterer dermed nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen HSH sitt anslag om 22.000 arbeidsledige innenfor samme næring i løpet av 2009.

3,7 prosent ledighet
Ifølge prognoser fra Statistisk sentralbyrå skal ledigheten i Norge opp på 3,7 prosent før vi sender opp neste runde med nyttårsraketter. Det tilsvarer ca 177.000 personer. I 2010 er prognosen en ledighet på 4,6 prosent. Det tilsvarer 220.000 ledige nordmenn. Så mener Statistisk sentralbyrå at ledigheten flater ut og reduseres til 4,5 prosent i 2011.

LES OGSÅ: Millioner av jobber forsvunnet

Reidar Mueller, partner i konsulentselskapet Habberstad, er blant dem som mener at regnestykket HSH har kommet til kan være for lavt.

- Mye tyder på at etterspørselen etter varer og tjenester som selges innenfor faghandel er redusert og vil forbli på et lavere nivå i store deler av 2009. Enkelte bransjer og konsept er mer berørte enn andre. Folk handler mindre og billigere, sier Mueller til Nettavisen.

Tallene bygger på økonomiske analyser av historisk utvikling, lønnsomheten i 2007/2008 satt opp mot prognoser for 2009 og det antall butikker som driver med lav lønnsomhet innenfor faghandelen. Videre er det sett på antallet ansatte per bedrift. I analysene har vi også sett på bedriftenes likviditetssituasjon og egenkapital per 2007.

- Verst for faghandelen
Og det er nettopp faghandelen Mueller er mest bekymret over.

- Vi ser at faghandelen og spesialbutikker derunder er rammet i mye høyere grad enn for eksempel dagligvarehandelen, da sistnevnte ser ut til å være lite berørt av finanskrisen. Faghandelen derimot kjemper mot mer bevisste og forsiktige forbrukere. Ting du ikke nødvendigvis trenger og som kan svekke familiens økonomiske handlefrihet kortsiktig blir skjøvet på, forklarer Mueller.

25 prosent i faresonen
KPMG og Habberstad legger til grunn i rapporten utarbeidet i forbindelse med finanskrisen at opptil 25 prosent av bedriftene med butikkhandel innenfor faghandelen er så utsatte at de kan komme til å måtte lukke dørene i løpet av 2009.

Verst vil det gå ut over butikkene uten kjedetilknytning som i snitt drives mindre lønnsomt. Tallene fra 2007 viste at 31 prosent av kjedebutikkene innenfor faghandelen hadde en driftsmargin på 1,5 prosent eller lavere, knapt nok til å dekke netto gjennomsnittlige finanskostnader.

Dette gjelder 1700 bedrifter, hvor flere har mer enn en butikk.

- Når vi vet at bankene som en tommelfingerregel mener det bør være en egenkapitaldekning på minst 25 prosent, kanskje helst opp mot 30 prosent, sier det seg selv at her kommer mange til å forsvinne, sier Reidar Mueller partner i konsulentselskapet Habberstad.

- Har man ikke klart å tjene penger i det særdeles gode markedet som har vært de siste 5 årene er det nesten bare å kaste kortene med en gang, det blir darwinske tilstander i 09, understreker han.

- Kan bli verre en ventet
Også i HSH ser man med bekymring på situasjonen videre i 2009. Direktør i nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen, Thomas Angell, ser heller ikke bort fra at de oppjusterte prognosene fra KPMG og Habberstad stemmer.

- Dette bygger på lavere etterspørsel, og i denne sammenhengen står anslagene dessverre for omtrent det samme, sier Angell til Nettavisen.

Han legger til at prognosene er utarbeidet med noe forskjellig utgangspunkt.

- Vi har ingen matematiske prognoser, men har basert tallene våre på svar vi har fått fra våre medlemmer angående bemanning i eget selskap, sier Angell.

Noen verre enn andre
Og Angell er ikke i tvil om hvilke bransjer som har den tøffeste tiden i møte med det nye året.

- De dystre nyhetene er stort sett å finne i bransjer som selger varer hvor folk må ta av sparepenger eller låne, for å finansiere kjøpet. Her kan jeg nevne møbler, elektriske artikler og så videre. Så er det jo også dessverre slik at når byggebransjen stopper opp, rammer det en rekke relaterte butikker som ikke får solgt varene sine, legger Angell til.

Likevel minner han om at det ikke bare er dårlige nyheter i vente for detaljhandelen i året som følger.

- Alt i alt venter vi en viss økning i detaljomsetningen på rundt 2 prosent i løpet av 2009. Bransjen som utvilsomt vil gjøre det bra er dagligvarehandelen som er ventet å dra lasset oppover, med en vekst på omtrent fire prosent fra i fjor, sier han.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.