*Nettavisen* Økonomi.

250.000 nordmenn har fem ganger så høy gjeld som lønn

BUDSJETT: Et budsjett er enklere å lage enn du tror, og gjør håntering av økonomi til en mer oversiktlig prosess. Foto: Scanpix (Scanpix)

Gjelden overstiger fem ganger disponibel inntekt i 250.000 norske familier.

21.09.11 21:32

Det viser tall fra Norges Bank, skriver Aftenposten onsdag.

I 2008 hadde rundt 250.000 husholdninger en gjeld som var mer enn fem ganger disponibel inntekt etter skatt og renteutgifter. Det er mer enn hver tiende husholdning. Det betyr at de har lån som er høyere enn det som står i Finanstilsynets retningslinjer til bankene.

Andelen nordmenn som har så høy gjeld, er doblet siden 2000.

Lav rente utløsende faktor
Bak de store tallene er det et mangfold av ulike familier. Lav rente og høye boligpriser gjør at noen spenner buen svært høyt:

Rundt 60 000 husholdninger en gjeld som var over ni ganger samlet disponibel inntekt.

Jo yngre husholdning, desto mer gjeld. Drøyt tre av fire husholdninger med gjeld over fem ganger disponibel inntekt var under 45 år i 2008.

2200 milliarder
Med 2200 milliarder kroner i gjeld, er familienes samlede gjeldsnivå dobbelt så høyt som den disponible inntekten etter skatt og etter renteutgifter. I 2000 var gjelden 125 prosent av inntekten målt på denne måten.

- I en lang periode har boligprisene steget sterkt. Mange nye har gått inn i boligmarkedet de siste ti årene. I tillegg har bankene utvidet folks lånemuligheter gjennom såkalte rammelån, sier seniorøkonom Katrine Godding Boye i meglerhuset Nordea Markets til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.