*Nettavisen* Økonomi.

250.000 vil søke jobb i EU

Rundt 250.000 vil søke seg jobb i EU-land når unionen utvides med ti nye land 1. mai. Det spår EU-kommisjonen.

Strømmen av arbeidssøkere fra Øst- og Sentral-Europa kommer deretter til å avta til omkring 100.000 personer årlig, anslår EU-kommisjonen.

Allerede i dag bor og arbeider omkring én million mennesker fra de nye EU-landene i land som allerede er med i unionen, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter fredag.

Antallet arbeidsinnvandrere økte med 25 prosent mellom 1999 og 2001, men EU-kommisjonen tror likevel ikke utvidelsen vil føre til noen massiv strøm av arbeidssøkere.

Anslagene over hvor mange arbeidssøkere som vil ønske å flytte fra øst til EU og Norge, er svært varierende. En tjenestemann i EU-kommisjonen påpeker at erfaringene fra begynnelsen av 1980-tallet, da Spania, Portugal og Hellas ble medlemmer, tyder på at dette ikke kommer til å bli noe problem.

Tyskland og Østerrike ligger nærmest de nye EU-landene og har vært pådriverne for overgangsordninger på arbeidsmarkedet. Hittil er det bare disse to landene, samt Finland og Belgia, som formelt har sagt at de vil ha slike ordninger, men stadig flere land følger i deres fotspor ettersom utvidelsen nærmer seg.

Land som Storbritannia og Sverige hadde lenge planer om å åpne grensene for arbeidsinnvandring umiddelbart etter utvidelsen av EU, men i løpet av de siste dagene har alle disse landene fått kalde føtter.

Nå ser det ut til at Norge følger svenske og britiske myndigheter, og regjeringen vil fremme et forslag om dette for Stortinget, bekreftet statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) under sitt besøk i Brussel torsdag.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag