*Nettavisen* Økonomi.

2,6 prosent rente ved nyttår

Holbergfondene og Gunnar J. Torgersen har lansert en ny renteindikator, og svaret er en styringsrente på 2,6 prosent når 2005 ebber ut.

Norges Bank holdt i dag styringsrenten uendret på 1,75 prosent.

Sentralbankens signaler tyder på uendret rente en god stund fremover, og banken sier i klartekst at den nå ikke vurderer noen alternativer.

Men forvaltningsselskapet Holbergfondene har i dag lansert en ny renteindikator, og den peker oppover når vi løfter blikket til årsslutt.

Indikatoren er basert på gjennomsnittet av forventet renteutvikling fra ti makroøkonomer/analysehus på den ene siden og markedets forventninger, målt gjennom såkalte FRA-renter i pengemarkedet. Begge deler veier likt.

Nå viser denne indikatoren en styringsrente fra Norges Bank på 2,6 prosent når året ebber ut. Det vil si en oppgang på 0,85 prosentpoeng.

Holberg påpeker at det er den seiglivet lave prisveksten som gjør at renten fortsatt er så lav. Ellers ville en normal styringsrente i dagens positive konjunktursituasjon vært rundt 5 prosent, mener Holberg.

Av ekspertene som skiller seg ut, ligger Handelsbankens Knut Anton Mork i topp. Han tror på 3,5 prosent ved nyttår. I motsatt ende finner vi Jan Andreassen i Terra Securities, som tror renten vil være kuttet til 1,5 prosent ved nyttår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag