Saken er oppdatert med pressekonferanse fra kl 11.15.

BJØRVIKA (Nettavisen Økonomi): Søndag ble det brudd i den frivillige meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Mandag formiddag møtes partene til tvungen mekling.

Over 28.000 ansatte kan bli tatt ut i streik fredag om ikke Fellesforbundet og Parat blir enige med Norsk Industri.

Fristen går ut midnatt til torsdag. Riksmegler Mats Ruland sa på en pressekonferanse mandag at han vil rose partene for et grundig arbeid.

Les også: Her er skrekkregnestykket husholdningene ikke vil se

Alltid vanskelig

- Jeg har stor tro på at vi skal klare å komme i mål, men det er noen vanskelige saker å gjenstår. Frontfagoppgjørene er alltid vanskelige, og det kommer til å være vanskelig i år også, sa Ruland på konferansen. Han vil ikke utdype detaljer fra forhandlinger ut fra taushetsplikten.

- Om dette blir vanskeligere oppgjør enn andre, er for tidlig å si, men det er ingen tvil om at det blir vanskelig. Jeg vil ikke gradere, sa Ruland.

Fellesforbundets leder sa at oppgjøret blir utfordrende, ettersom mange får høyere renter. Det viktigste for ham er å finne løsninger.

- Å få økt kjøpekraften er viktig, sa Eggum.

Dette oppgjøret er det såkalte frontfagsoppgjøret, startet 9. mars, og er svært retningsgivende for hva oppgjøret får i lønnsvekst. Anslaget vil være en ramme som etterfølgende lønnsoppgjør skal søke å holde seg innenfor.

Forhandlingene ble brutt 15. mars, og oppgjøret gikk da til frivillig mekling som så langt har vært resultatløst.

DNB skriver i morgenrapporten at det ligger ingen dramatikk i bruddet. Slike brudd er i stor grad en følge av lovbestemte tidsfrister.

Les også: Lønnsdommen alle har ventet på: Her er vinnerne og taperne

Frist ut mars

Oppgjøret går altså til tvungen mekling, som har en frist til utgangen av 31. mars. DNB spår likevel at det vil mekles på overtid utover fredag 1. april hvis partene ikke står så langt unna hverandre.

Det tekniske beregningsutvalget (TBU) har anslått prisveksten i år til 3,3 prosent. Det helt klare kravet fra LO er lønnstillegg som sikrer økt kjøpekraft for alle arbeidstakere. Lønnsveksten må dermed bli sterkere enn 3,3 prosent.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri uttalte til Nettavisen at hvis TBU reviderte opp sitt opprinnelig estimat til 3,2 prosent, ble oppgjøret komplisert. Anslaget endte altså marginalt over.

Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet lovet da oppgjøret startet 9. mars at «de ikke skulle rane bedriftskassene».

Les også: Virke advarer om lønnsoppgjøret: – Vanskelig nok fra før

Konkurranseevnen viktigst

NHO har understreket at det er viktig å ivareta konkurranseevnen. Norges Bank spådde nylig at lønnsveksten hos Norges handelspartnere kan bli 3,9 prosent. Det er derfor ifølge DNB rom for lønnstillegg godt over den anslåtte prisveksten fra TBU.

Meglerhuset tror på et oppgjør som havner på 3,8 prosent der selve rammen blir noe lavere, men der pris- og kostnadsveksten kan drive opp lønnsveksten ytterligere. Nordea Markets har spådd en total vekst på 4 prosent, inklusive lokale tillegg (lønnsglidning).

I løpet av 1. april blir det formodentlig en avklaring av oppgjøret. Partene kan da enten bli enige om nye avtaler eller at arbeidstakerne går til streik. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen har spådd at samtlige oppgjør utover våren går til mekling.