*Nettavisen* Økonomi.

30 millioner overprisede Telenor-aksjer

Foto: Ingvild Jensen (Nettavisen)

Næringsminister Ansgar Gabrielsen forsøker i dag å selge 30 millioner Telenor-aksjer for 48,50, selv om aksjen så sent som fredag ble omsatt for 47,90 på Oslo Børs.

Mens næringsministeren i det siste har måttet tåle hard kritikk for billigsalg av SND, vil han neppe bli sett på som julenisse når Telenor nå tilbys privatmarkedet.

- Vi regner ikke med noen kø, nei, er kommentaren fra statssekretær i Næringsdepartementet, Oluf Ulseth. Han sier staten har all grunn til å være fornøyd med det nedsalget som nå er gjennomført i Telenor til de institusjonelle investorene.

- De siste 30 millioner aksjer til privatmarkedet vil bli tilbudt til samme pris, og den er fastsatt til kr. 48,50. Dette kommer vi ikke til å endre på, sier Ulseth.

Han mener det ikke byr på noe problem dersom aksjene ikke blir solgt. Da vil de bare bli beholdt av staten.

Nedsalget denne gang ble gjennomført ved at den amerikanske investorbanken Goldman Sachs fikk kjøpt 170 millioner aksjer etter å ha deltatt i en lukket budrunde.

- Hva Goldman Sachs betalte, vil ikke bli kjent før i revidert nasjonalbudsjett i begynnelsen av mai, sier Ulseth. Dermed vil man heller ikke få vite hvor mye over eller eventuelt under 8 milliarder dette nedsalget ga staten.

Investeringsbanken har senere solgt aksjene til institusjonelle investorer særlig i utlandet. Da har prisen vært kr. 48,50, – det samme som private aksjonærer skal betale for de siste 30 millioner aksjer som skal selges.

Private har fått tilbudet gjennom store annonser eller ved direkte henvendelser fra meklere og banker som selger aksjene for staten.

- Forrige gang vi tilbød Telenors aksjer til private ble utfallet meget vellykket, sier Ulseth, men medgir samtidig at prisen på 29 kroner den gang trolig hadde en viss betydning for etterspørselen.

Statens tilbud gjelder fra mandag og til onsdag over påske. I denne perioden vil det være et stort tilbud av Telenor-aksjer i markedet, noe som lett vil påvirke kursen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.