*Nettavisen* Økonomi.

30 prosent konkursøkning i Sverige

Finansminister Magdalena Andersson har krevende tider i svensk økonomi.

Finansminister Magdalena Andersson har krevende tider i svensk økonomi. Foto: Janerik Henriksson (AFP)

777 bedrifter gikk konkurs i Sverige i april, mot 597 i samme måned i fjor.

04.05.20 12:27

I hotell- og restaurantbransjen økte konkurstallet med 159 prosent. Det viser tall fra kredittopplysningsselskapet UC.

Les også: Kleskjede er konkurs - 54 ansatte mister jobben

Innen varehandelen økte antallet konkurser med 56 prosent. UCs rapport viser at mange av bedriftene som gikk konkurs i april, var i vanskeligheter allerede før koronapandemien. Rundt halvparten leverte et negativt årsresultat i fjor.

– Disse bedriftene gikk altså inn i en krise uten å være lønnsomme, og de risikerte uansett å ikke overleve, sier økonom Ricard Damberg i UC ifølge NTB.

I Norge har det ikke vært noen kraftig økning i konkurstallene foreløpig. Imidlertid forventer flere økonomer at det kommer tøffe tak i tiden fremover.

Spesielt er det forventet at bransjer som luftfart, overnattingsvirksomhet, serveringsvirksomhet og reiseliv vil slite i god tid fremover. Samtidig er det bransjer hvor bedriftene ikke har noen stor kapitalreserve.

I en undersøkelse Sparebank 1 SMN gjennomført med 600 næringslivsledere i ulike bransjer i april, var det en av fem bedrifter som oppga at de ikke ville overleve lenger enn tre måneder.

Det er knyttet mye spenning til utbetaling av feriepenger i juni og juli måned. Mange bedrifter er forventet å ha for lite likviditet til å betale ut feriepenger som loven krever.

– Undersøkelsen overrasket meg på den negative siden. De tilbakemeldingene vi får fra næringslivet er veldig dramatisk og alvorlig, sa konserndirektør Vegard Helland i Sparebank 1 SMN.

For å holde bedrifter flytende gjennom koronakrisen har regjeringen satt i gang en enorm kompensasjonsordning, som er forventet å koste opp mot 20 milliarder kroner i måneden. Ifølge den siste statistikken er det utbetalt 709 millioner kroner gjennom ordningen til totalt 16.504 mottagere.

En ny undersøkelse fra NHO Service og Handel viser at færre bedrifter nå frykter konkurs i Norge.

For fem uker siden var det 46 prosent av bedrifter i tjenestesektoren som fryktet at de kom til å gå konkurs. Nå er tallet nede i 23 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag