300.000 flere får toppskatt

I år må én million nordmenn betale toppskatt. Det er 300.000 flere enn i 2005.

– Nå rammer toppskatten helt vanlige lønnsinntekter, ikke bare de såkalte rike. Høyre vil fjerne denne kakseskatten for de som tjener under 500.000, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Under Bondevik II-regjeringen løftet vi 240.000 ut av toppskatteposisjon. Høyre vil tilbake til en situasjon der skattesystemet oppleves rettferdig. En av tre slipper toppskatt med vårt forslag, sier Sanner og minner om at toppskatten nå slår inn på inntekter over 441.000 kroner.

Høyres regnestykke tar utgangspunkt i Statistisk sentralbyrås tall fram til 2007 og det foreløpige skatteoppgjøret for i fjor. I tillegg viser partiet til Skatteforeningens anslag.

Frykter økt skatt
– Vi ønsker at flere nordmenn skal sitte igjen med mer av inntekten slik at det blir en større motivasjon til å stå på litt ekstra i jobben. Samtidig er det grunn til å minne om at SV har åpnet for å kunne øke skattenivået i neste periode, sier Sanner.

– Så du stoler ikke på statsminister Jens Stoltenberg som nærmest har garantert at skattene skal holdes på dagens nivå?

– Dette er en sak de rødgrønne åpenbart skal forhandle om etter valget. SV må få en seier, og jeg frykter at vanlige lønnstakere vil måtte svi og at enda flere dermed må betale toppskatt, sier Sanner.

Klar økning
Under Stoltenberg I-regjeringen i 2001 var det over 930.000 som betalte toppskatt. Under Bondevik II-regjeringen med Høyres Per-Kristian Foss som finansminister ble det 240.00 færre som ble rammet av toppskatt.

– I år blir det én million nordmenn som må betale toppskatt under en rødgrønn regjering med SVs Kristin Halvorsen som finansminister, sier Sanner.

I år slår trinn én i toppskatten inn med 9 prosent på inntekter over 441.000 kroner. Trinn to gir 12 prosent toppskatt på inntekter over 716.000 kroner. Begge disse beløpsgrensene ble satt opp med 5 prosent fra i fjor til i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag