*Nettavisen* Økonomi.

333.000 nordmenn svartelistet

Svært mange nordmenn har ingen eller dårlig kredittverdighet. Manglende betaling av lån, ikke levert likning og mangel på fast bosted er hovedårsakene.

Hele 166.000 nordmenn befinner seg i såkalt rød sone, med uoppgjorte betalingsanmerkninger på til sammen over 15,5 milliarder kroner, viser tall fra Lindorff-analysen for første kvartal 2006.

- Disse personene får ikke handle på kreditt, og er avskåret fra å kunne delta i den forbruksveksten som resten av oss opplever. De er rett og slett en for stor risiko for utlånsselskapene, sier Tore Andresen, administrerende direktør i Lindorff Decision, til NA24.

Det samme gjelder for de 167.000 personene som av ulike grunner ikke er kredittrangert, for eksempel fordi de ikke har levert likning. Det utgjør til sammen noe under hver tiende voksne nordmann.

Andresen tror imidlertid situasjonen vil bedre seg utover 2006. En lovendring sørger nemlig for at betalingsanmerkninger slettes med en gang det forfalte beløpet betales inn, i motsetning til tidligere hvor anmerkningen kunne bli stående opp til et helt år før den ble slettet. Dermed blir ikke dårlig betalingshistorikk lenger utslagsgivende når privatpersoner søker om lån og kreditt.

– Dette er svært positivt, fordi det gir folk en ny sjanse, så lenge de gjør opp for seg, sier Andresen.

Ifølge Lindorff-analysen har 5,5 prosent av norske menn og 2,9 prosent av norske kvinner betalingsanmerkning per første kvartal i år.

Antall personer med inkassosaker mot seg blant nordmenn med årsinntekt på 100-200 000 kroner har gått ned med over 18 prosent i forhold til samme periode i fjor, noe som er den største prosentvise nedgangen i alle lønnsklasser.

- Det beste rådet jeg har til de som skal ta opp lån er at de bør se på risikoen og hvor mye lånet koster. Husk at pengene skal betales tilbake til slutt, sier Andresen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.