Gå til sidens hovedinnhold

34.000 kunder fikk beskjeden de fryktet: Nå raser ekspert mot Norwegian

Ekspert tror mange reisende vil foretrekke Flyr, Wizzair eller Ryanair på grunn av manglende tillit til Norwegian.

Torsdag la Norwegian fram sin redningsplan, etter flere måneder under konkursbeskyttelse i Irland og Norge. Flyselskapet har lenge forsøkt å komme til enighet med kreditorene sine for å fortsette driften.

Nylig meldte Norwegian at de vil droppe satsingen på langdistansefly og heller konsentrere seg om Norden og Europa med færre fly.

I planen som ble lagt fram torsdag, kom det fram at Norwegian har betalt 99,6 prosent av refusjonskravene - men at selskapet ikke ville refundere de resterende 34.000 kundene fullstendig.

– Fra selskapets side har vi ønsket å refundere de siste kundene fullstendig, og at vi beklager at det ikke er mulig, sier finansdirektør Geir Karlsen i Norwegian i en pressemelding torsdag.

NHH-professor Tor W. Andreassen tror selskapet vil bli hardt straffet av kundene fremover.

– Dette truer tilliten til selskapet og dermed deres renommé i markedet, sier Andreassen til nettstedet Flysmart24.

Les mer: Ekspert sjokkert over norsk flybransje: – Dette er galskap

Lettere å stjele kunder fra Norwegian

I meldingen skriver Norwegian at selskapet har vært i dialog med den irske rekonstruktøren Examiner og den norske rekonstruktøren, og mener det det blir umulig å refundere de gjenværende kravene fra kundene på grunn av «grunnleggende prinsipper i slike rekonstruksjonsprosesser».

Begrunnelsen betyr neppe noe for kundene eller konkurrentene, skal vi tro NHH-professor Andreassen.

– Med redusert tillit og med en dokumentert praksis som viser at de bryter kundeløftet, er det lettere å velge andre alternativer, som for eksempel det nye selskapet Flyr, Wizz Air eller Ryanair, sier professoren til Flysmart24 og fortsetter:

– De ønsker alle å selge en bit av det kjøpekraftige og reiseglade norske publikum. I sum er det lettere for andre å stjele kunder fra Norwegian. Salg av sommersesongen blir nå vanskeligere for Norwegian.

Les mer: Helt vanvittig Norwegian-underskudd - egenkapitalen er tapt

Satser på å hente friske penger mai

Dersom Norwegians ferske plan godkjennes av selskapets kreditorer og aksjonærer, vil selskapet kunne videreføre rekonstruksjonen og iverksette en kapitalinnhenting med oppstart i april og ferdigstillelse i mai, skriver selskapet.

– Vi håper at den irske retten skal ta endelig stilling til planen i løpet av de neste par ukene. Etter godkjennelse der skal planen behandles i den norske rekonstruksjonen. Dersom alt går som vi ønsker, vil vi kunne gjennomføre kapitalinnhentingen i løpet av mai, sier finansdirektør Karlsen i meldingen torsdag.

Les mer: Mener ny avgiftsøkning kan gi prissjokk på flybilletter: – Helt hinsides

Les også: Norwegian setter cashpoints på pause