*Nettavisen* Økonomi.

42 får tilbake jobben

Foto: Scanpix

De fleste av de tidligere Braathens-ansatte tapte på alle punkter i arbeidsrettssaken mot SAS. Men 42 av dem får tilbake jobben.

15.10.03 12:36

De Braathens-ansatte fikk ikke medhold i påstanden om at arbeidsmiljølovens regler for virksomhetsoverdragelse gjelder for de bakkeansatte i Braathens som ble overført til SAS-selskapet SGS. Dermed kunne SAS gi de tidligere Braathens-ansatte dårligere stillingsvern enn de som allerede arbeidet i selskapet.

Det er bare to av de tre medlemmene i dommerpanelet som stiller seg bak hovedkonklusjonen i domsslutningen.

Får tilbake jobbene

Retten gjør unntak for de 42 Braathens-ansatte som var tilknyttet stasjonene i Molde og Kristiansund, som vant saken mot SAS-ledelsen.

- De får tilbake stillingene de hadde tidligere, og tar med seg sin ansiennitet inn i SGS, opplyser nestleder i Braathens funksjonærforening, Lisa Skaret, overfor TV 2 Nettavisen.

Retten konkluderte med at overføringene av bakketjenestene i Molde og Kristiansund var å anse som en virksomhetsoverdragelse, fordi SGS overtok alle de ansatte og mesteparten av utstyret ved disse to stasjonene.

Skuffelse i Braathens

De tillitsvalgte i Braathens er skuffet over dommen, og mener den svekker det allmenne stillingsvernet.

- Dommen berører alle ansatte i bedrifter som kjøpes opp, sier Lisbeth Eliasson, forbundsleder i PRIFO.

- Våre medlemmer er vant til å få så mye bank at de tar alt på strak arm. Men de er selvfølgelig sterkt skuffet, suppleder Lisa Skaret.

Også LO-advokat Einar Engh, som prosederte saken på vegne av saksøkerne fra LO-forbundet Handel og Kontor, er misfornøyd.

- Vi er veldig skuffet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Vurderer å anke

Engh sier han nå vil sette seg ned å gå grundig gjennom den 28 sider lange dommen sammen med saksøkerne før de bestemmer seg om det er grunnlag for en anke. LO-advokaten legger ikke skjul på at en anke er sannsynlig.

- Det er alt annet enn utelukket, sier han.

- Jeg kan ikke tro at dette blir stående, tilføyer Lisa Skaret.

Kjernepunktet

Spørsmålet om overføringen av Braathens bakkemannskap og -utstyr til SGS var å anse som en virksomhetsoverdragelse, var kjernepunktet i rettsforhandlingene. Ved en virksomhetsoverdragelse krever arbeidsmiljøloven at ansatte i det oppkjøpte selskapet får det samme stilingsvernet som sine nye kolleger.

Flertallet i dommerpanelet konkluderer med at overføringen av Braathens bakkemannskap og -utstyr til SGS ikke er å anse som en virksomhetsoverdragelse. SGS var dermed i sin fulle rett når de Braathens-ansatte ikke fikk med seg sin ansiennitet inn i SGS, ifølge dommen.

Einar Engh legger stor vekt på at dommen er fattet under dissens.

- Det betyr at spøsmålet om virksomhetsoverdragelse er tvilsomt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.