*Nettavisen* Økonomi.

500.000 plages av dataskjermen

Foto: (scanpix)

Dårlige lysforhold, gjennskinn fra lyspærer og vinduer og dårlige øyne gir hvert år rundt 500.000 nordmenn plager.

02.03.05 09:46

Norske og internasjonale undersøkelser viser at rundt 33 prosent av dem som bruker PC i jobben opplever ubehag. Norge er intet unntak og man antar at rundt 500.000 nordmenn sliter med plager.

Eksperter anbefaler derfor de rundt halvannen million nordmennene som daglig jobber foran dataskjermen hele eller deler av dagen, å være bevisst på hvordan skjermen er plassert og lysforholdene er i rommet du jobber.

- Synet styrer hvordan vi sitter, så kroppen innretter seg etter synsforholdene. For eksempel blir det ofte feil når man plasserer store skjermer i et hjørne av kontoret for å få plass. Ikke bare kan det føre til at man sitter feil, men man kan lett bli blendet av dagslyset fra vinduet, sier Gunnar Horgen, 1. amanuensis i optometri ved Høgskolen i Buskerud, til Aftenposten.

Han anbefaler derfor arbeidsgivere å erstatte gamle skjermer med flatskjermer, ettersom de tar mindre plass og er lettere å plassere riktig i forhold til lyset. Mistenker du øynene dine for å være skyld i plagene, kan du kreve at arbeidsgiver betaler for undersøkelser hos optiker. Horgen sier til Aftenposten at skjermbriller, riktige ergonomiske forhold og riktig belysning kan gi store helsemessige gevinster og vil også hjelpe på sykefraværet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag