Gå til sidens hovedinnhold

58 familier nektes innflytting på Storo: - Det er skammelig

Lederen av byutviklingskomiteen i Oslo forventer at byråd Hanna Marcussen rydder opp i boligskandalen på Storo.

Nettavisen skrev i forrige uke om hvordan 58 familier på Storo er nektet innflytting i leilighetene som står og venter på dem. Seks år med rot mellom utbyggeren Grefsen Utvikling og Plan- og bygningsetaten i Oslo er årsaken:

Partene har ikke klart å bli enige om en gangbro over Ring 3 som skulle stå ferdig før en innflytting kunne skje. Planmyndighetene nekter å gi flere dispensasjoner i dette prosjektet, og en bro kan tidligst stå ferdig om halvannet år.

At 58 familier nå risikerer å vente i lang tid på en innflytting, får lederen av byutviklingskomiteen Hermann Kopp (H) til å reagere kraftig. Utbyggeren Grefsen Utvikling har tilbudt både en bankgaranti og en gjennomføringsgaranti som sikkerhet for broen. Det er en garanti som planmyndighetene foreløpig ikke vil godta.

Les også: Vilde (26) vil kjøpe hus i et boligmarked som koker: – Voldsomt trykk

- Garantiene må være nok

- Når de stiller en bankgaranti og en gjennomføringsgaranti overfor kommunen, må det være nok. At Plan- og bygningsetaten ikke aksepterer dette, synes jeg rett og slett er skammelig. Jeg er hellig overbevist om at etaten og andre kommunale etater må ta sin del av skylden for forsinkelsen, sier Kopp til Nettavisen Økonomi.

- Og dette er ikke en utbygger med dårlig økonomi, en konkursrytter. Vi snakker ikke om en utbygger som bygger ut på spekulasjon. Her snakker vi om Bane NOR Eiendom, et statseid firma som man overhodet ikke vil mistenke vil gå konkurs, fortsetter han.

Det er byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) som har det politiske ansvaret i saken. Hennes svar skal vi komme tilbake til, men Kopp forventer handling fra byråden.

Les også: Ekspertutvalg med klar anbefaling: Vil ha slutt på hemmelige bud

Må instrueres

- Hva må Marcussen gjøre?

- Hun må skjære igjennom og be planmyndighetene om å akseptere garantien, og at det stilles nødvendige garantier for at broen bygges.

- Hvordan garantien stilles, er det samme. Men en garanti fra Bane NOR Eiendom og deres samarbeidspartnere er en fullgod garanti. Nå må byråden sørge for at beboerne kan flytte inn, svarer Kopp.

- Og hvis Marcussen ikke kommer med denne instruksen?

- Da må jeg si at det skuffer meg. Og det er dessverre et faktum at vi har et rødgrønt byråd som balanserer på en knivsegg med støtte fra Rødt. Det er vanskelig å få ting igjennom. Byrådspartiene er veldig lojale, det er sjelden de går mot byrådet selv i små fillesaker. Jeg ønsker meg mer konsensus i byggesaker.

Rammetillatelse

Plan- og bygningsetaten ga 23. april en såkalt rammetillatelse for bygging av broen, men ingen igangsettelsestillatelse. Det er antydet at en bro tidligst kan stå ferdig i fjerde kvartal 2022. Som saken står nå, blir det ingen innflytting før det. I mellomtiden må familiene leie dyrt.

Kopp sier han også har forstått det slik at noe av broarealet først må skjøtes over til Oslo kommune. Han har forståelse for at dette er en prosess som tar tid. Nettavisen vet at beboerne selv ikke er glad for broen, fordi de får den rett ved verandaene.

Kopp mottok selv henvendelser i forrige uke fra fortvilte beboere. Han sier han så dette var en sak som umiddelbart måtte løses. Fredag hadde han et møte med utbyggeren Grefsen Utvikling, og han har sendt mail til Hanna Marcussen der han ber henne om å ta grep.

- Jeg stilte også spørsmål om denne saken på møtet i byutviklingsutvalget forrige onsdag. Jeg regner med at Marcussen og byrådssekretæren Rasmus Reinvang vil ordne opp, sier Kopp.

Les også: Joakim (32) solgte rekkehuset og tok inn på spektakulær hotellsuite permanent: – Helt surrealistisk

Ekstraordinært møte

Onsdag er det et ekstraordinært møte i byutviklingsutvalget og et bystyremøte rett etterpå. Kopp lover at saken blir et tema under disse møtene.

- Noen har brukt uttrykket molboland når man ikke klarer å ordne opp i sånn sak. Jeg er enig, fordi dette er en sak som rammer en uskyldig tredjepart.

- Jeg mener at ombudmannsrollen er den aller viktigste rollen vi har som politikere. Det er å ta opp ting og ordne opp når det av en eller annen grunn svikter, og her svikter det, sier Kopp.

Bruker lang tid

Han er også opptatt av den lange saksbehandlingstiden til planmyndighetene i Oslo. Mange utbyggere opplever at de hatt veldig mange saksbehandlere, og at de må begynne på nytt hver gang.

- Sakene tar svært lang tid, den seneste Kostra-statistikken viste behandlingen av reguleringssaker tar tre ganger lengre tid i Oslo, enn i Bergen. Da er det noe som ikke stemmer, sier bergenseren Kopp.

Hanna Marcussen sier til Nettavisen at hun har stor sympati med boligkjøperne som har kommet uforskyldt opp i dette og ikke får flyttet inn.

- Men utbygger har hatt ansvaret for å bygge broen siden reguleringsplanens vedtak i 2008. Det er utbygger som selv har valgt å bære risikoen for å ha solgt leilighetene før de hadde de nødvendige tillatelsene, sier byråden.

For dårlig sikkerhet

- Hvorfor kan ikke de foreslåtte garantiene godkjennes?

- Plan- og bygningsetaten anser ikke at løsningene som er foreslått gir kommunen tilstrekkelig sikkerhet for at gangbroen faktisk kommer på plass i regi av utbygger. Alle parter ønsker å få bygget broen og at boligkjøperne skal få flytte inn.

- Derfor håper vi på en snarlig løsning fra utbygger, og jeg forventer at etaten raskt følger opp, svarer Marcussen.