STAVANGER/NEW YORK (Nettavisen): Antallet amerikanere som har søkt om ledighetstrygd for første gang har skutt i været. Tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at det for andre uke på rad et rekordhøyt antall nye arbeidssøkere. På forhånd var det ventet 3,5 millioner søknader - men tallet var altså nesten dobbelt så høyt, skriver Reuters.

SISTE: Oljeprisen stiger kraftig, over 20 prosent, etter en uttalelse fra president Donald Trump som har lagt legger press på Russland og Saudi-Arabia. Det fører til at oljeprisen øker kraftig, samtidig som det gir oppgang på Wall Street.

- Jeg snakket nettopp min venn MBS (kronprins) fra Saudi Arabia, som snakket med Russlands president Putin, og jeg forventer og håper at de nå vil kutte cirka 10 millioner fat, og kanskje vesentlig mer, hvis det skjer, vil det være FLOTT for olje- og gassindustrien! skriver han på Twitter.

Etter Twittermeldingen fra president Trump, er oljeprisen igjen over 30 dollar fatet.

Mandag falt prisen på nordsjøolje til 22,58 dollar fatet, det laveste siden 2003, men siden har det gått oppover. På det meste var oljeprisen over 34 dollar etter Trumps uttalelser, men den har siden falt litt igjen.

SISTE: Ifølge AFP benekter nå Kreml at Putin har snakket med kronprinsen av Saudi Arabia.

20 millioner arbeidsplasser kan forsvinne i april

Når det gjelder de ferske arbeidsledighetstallene, så viste forrige ukes rekordregistrering 3,3 millioner førstegangssøkere. Denne uken søkte hele 6,6 millioner ledighetstrygd, og dermed har nærmere 10 millioner nye amerikanere søkt om dagpenger de siste to ukene.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Nyhetsbyrået skriver at mer enn 80 prosent av amerikanerne er i en eller annen form for lockdown som følge av tiltakene knyttet til koronaviruset.

– Det amerikanske arbeidsmarkedet er i fritt fall. Utsiktene til enda strengere tiltak og at mange delstater fortsatt ikke har behandlet mange av søknadene gjør at vi tror at det fortsatt er foran oss, sier sjeføkonom Gregory Daco fra Oxford Economics til Reuters.

Det er nå 215,357 amerikanere som er smittet av koronaviruset, mens 5,113 er døde, viser de siste tallene fra Worldometers.

Den store økningen i ledige har fått økonomer til å se for seg at så mange som 20 millioner arbeidsplasser kan forsvinne i løpet av april, skriver NTB. Ledigheten kan komme opp i 15 prosent denne måneden langt over den gamle rekorden på 10,8 prosent da økonomien var i en dyp resesjon i 1982. Før koronakrisen var ledigheten nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

- Kan bli 32 prosent arbeidsledighet i USA

Noen analyser er derimot enda mer pessimistiske når det gjelder arbeidsmarkedet i USA. Koronaviruset kan føre til at 47 millioner jobber forsvinner i USA og at man får en arbeidsledighet på 32 prosent, viser en analyse som kom denne uken fra Federal Reserve Bank of St. Louis, melder CNBC.

Ifølge analysen er det risiko for at så mange som 67 millioner jobber kan forsvinne i en periode i USA. Estimatene er verre enn de som presidenten i Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, kom med i forrige uke, der han spådde en arbeidsledighet på 30 prosent.

Da sa han et estimatene var uhyggelige, men at nedgangen ville bli kortvarig, melder CNBC.