Gå til sidens hovedinnhold

70 prosent flere personskader hos Equinor i andre kvartal: – Alvorlig

Oljegiganten registrerte 90 personskader mellom april og juni.

I en melding onsdag morgen skriver Equinor at sikkerhetsstatistikken for andre kvartal i 2021 viser en negativ utvikling i antallet personskader.

– Vi ser alvorlig på at det går feil vei med antall personskader. Ingen skal skade seg på jobb for oss. Vi ser heller ikke forbedring for alvorlige hendelser. Vi fortsetter derfor å ha fokus på storulykker, samtidig som vi jobber for å snu utviklingen for personskader, sier konserndirektør for sikkerhet, sikring og bærekraft, Jannicke Nilsson.

Oljegiganten registrerte ni alvorlige hendelser i andre kvartal, mot tolv alvorlige hendelser i samme periode i fjor.

Samtidig har det skjedd en dramatisk endring i antall personskader med medisinsk behandling: I andre kvartal registrerte Equinor 90 personskader, mot 53 skader i andre kvartal i 2020.

Equinor registrerte også én gasslekkasje i andre kvartal. Så langt i år har selskapet registrert fire olje- og gasslekkasjer.

Les mer: Før var hun blant lederne i leteavdelingen til Equinor. Nå har Gunn Kari Hygen (73) meldt seg inn i MDG: – Vi må stoppe oljeletingen i dag

Sjefen lovet skjerpings

Da Equinors nye konsernsjef Anders Opedal tok over i november i fjor, understreket han at sikkerheten skulle være svært viktig for selskapet under hans ledelse. I 2020 kom det en rekke meldinger om sikkerheten på Equinors anlegg, blant annet:


I en melding i februar sa Equinor-sjef Opedal at han ikke var fornøyd med sikkerhetsarbeidet i selskapet:

– Branner og andre alvorlige hendelser i 2020 viser at vi ikke er der vi skal være med sikkerhetsarbeidet vårt. Vi styrker derfor arbeidet ytterligere for å drive våre operasjoner med et enda høyere sikkerhetsnivå, sa Opedal.

Les mer: Oljebransjens kjempeproblem: – Faller alarmerende fort

Fallende gjenstander og personskader

I sikkerhetsrapporten for andre kvartal har Equinor listet opp de ni alvorlige hendelsene registrert - hvorav syv av hendelsene skjedde i Norge:

  • Klemskade i truckoperasjon på land i Norge førte til personskade (april)
  • Deksel løsnet på gangveistårn på land i Norge - hadde potensial for å forårsake personskade (april)
  • Personskade etter løfteoperasjon på norsk sokkel (mai)
  • Fallende gjenstand ved løfteoperasjon i Brasil - kunne ha forårsaket personskade (mai)
  • Øyeskade ved vedlikeholdsarbeid i Storbritannia (mai)
  • Fallende gjenstand ved løfteoperasjon på norsk sokkel - kunne ha forårsaket personskade (mai)
  • Fallende gjenstand ved løfteoperasjon i Norge - kunne ha forårsaket personskade (juni)
  • Forflytning av utstyr i dårlig vær på et fartøy i Norge - kunne ha forårsaket personskade (juni)

  • Fallende gjenstand fra stilas på land i Norge - kunne ha forårsaket personskade (juni)

I sikkerhetsmeldingen skriver Equinor at selskapet blant annet har etablert et samarbeid med andre operatører og leverandører for å styrke oljebransjens sikkerhetskultur. Et samarbeid om «læringspakker» med konkurrentene Aker BP og Vår Energi er et eksempel som dras frem av Equinors Jannicke Nilsson.

– Læringspakker og regler er likevel ikke nok, vi må sørge for at gode betingelser - som teknologi, arbeidsprosesser og organisatoriske forhold – ligger godt til rette for å styrke mulighetene for å drive sikkert arbeid. Dette er en måte å tenke på som vi vil legge enda større vekt på framover, sier Nilsson.

Les mer: Equinor med gigantsatsing på fornybar energi - vil investere nær 200 milliarder på fem år