7,5 milliarder i råtne DnB-lån

DnB-sjef Svein Aaser har lånt ut svimlende 7,5 milliarder kroner til problemkunder. Nesten halvparten stammer fra gamle Nordlandsbanken.

Det går fram av rapporten for andre kvartal, som ble lagt fram onsdag morgen.

Mer hodepine i vente

I løpet av andre kvartal tapte DnB hele 560 millioner kroner på utlån til sine kunder. Nesten hele tapet kom i bedriftskundemarkedet, hvorav oppdrett er det største problembarnet.

Men Svein Aaser risikerer å måtte slite med enda mer hodepine i tida framover. Ved utgangen av andre kvartal hadde DnB utestående 7,5 milliarder kroner i såkalte «problemengasjementer». Det er en økning på halvannen milliard i forhold til siste årsskifte.

Enda mer nedslående er det kanskje at nesten halvparten av problemengasjementet er å finne hos kundene til Nordlandsbanken, som DnB kjøpte i vinter.

- Vi har konstatert at tapene i Nordlandsbanken ble høyere enn vi tidligere hadde regnet med, men innføringen av DnBs kredittpolitikk vil normalisere risikobildet, påpeker Svein Aaser i en kommentar til tapsbombene.

Doblet overskuddet

DnB skrapte sammen et overskudd etter skatt på 883 millioner kroner i andre kvartal 2003. Overskuddet er vesentlig høyere enn ventet, og innebærer en dobling i forhold til samme kvartal i fjor. Samtidig har omsetningen økt med pene 23 prosent siden i fjor til knapt 3,6 milliarder.

Sjefen sjøl er fornøyd.

- Vårt resultat for andre kvartal er robust. Personkundeområdet og DnB Markets hadde sine beste resultater noensinne i andre kvartal, samtidig som Vital og DnB Asset Management har oppnådd solid fremgang fra et krevende utgangspunkt, sier Aaser, og tilføyer.

- Bedriftskundeområdet har en god utvikling, selv om enkelte næringer i øyeblikket sliter og dermed påfører banken høyere tap enn normalt.

Aaser mener det vedvarende fokuset på kostnadskutt er hovedgrunnen til framgangen.

DnB regner med å ha sluttført fusjonen med Gjensidige NOR i løpet av fjerde kvartal i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.