Gå til sidens hovedinnhold

76.281 personer havnet i karantene i Oslos tredje smittebølge

På noen måneder har innbyggerne måttet tilbringe til sammen 1477 år i karantene.

Mandag kunne Oslo kommune registrere det laveste smittetallet på flere måneder.

Men det ble en tung vinter for Oslos innbyggere. Den tredje smittebølgen ble den verste. I perioden 13. januar til 27. mai var det en økning på 125 prosent i det totale antallet registrerte smittede i hovedstaden.

Men smitterisikoen er bare en liten del av totalbildet: Belastningen med karantene har også skutt i været.

Mens 19.743 personer ble smittet, ble hele 76.281 personer satt i karantene av smittesporerne i samme periode, viser tall Nettavisen har fått fra Helseetaten i Oslo kommune. Det betyr at hvert smittetilfelle i snitt har utløst fire personer karantene.

Til sammenligning er det flere enn alle som bor i Finnmark.

Med mulighet til å teste seg ut av karantene etter 7 dager, betyr det en samlet karantenetid på 1477 år i løpet av de knappe fem månedene.

Ukjent antall i ventekarantene

På toppen av dette ble det innført såkalt forsterket TISK i perioden. Det innebærer at alle nærkontakter av personer som har blitt satt i karantene har blitt plassert i såkalt «ventekarantene» i påvente av negativ korona-test.

Hvor mange som er i siste kategori er ikke kjent.

– Vi har ingen registrering av ventekarantene, med mindre bydelene registrer disse som nærkontakter. Svaret er altså nei, ventekarantene er ikke inkludert som egen gruppe. Men det er likevel mulig noen er med i tallene, opplyser fagavdelingen i Helseetaten.

Det er derimot grunn til å tro at antallet er mange ganger høyere enn antallet som har havnet i karantene. Blant annet har hele klasser, avdelinger og tidvis naboavdelinger i barnehager blitt plassert i ventekarantene i tilfeller tilknyttede barn har blitt satt i karantene.

153.500 personer på ett år

Helt siden Oslo kommune startet registrering av karantene pålagt av smittesporere 1. juni 2020, er det nå 153.500 som er blitt ilagt smittekarantene.

Det betyr at over 22 prosent - nesten 1 av 4 innbyggere i Oslo - har blitt pålagt karantene det siste året.

Les også: Trondheim kan få forbud mot flere enn to gjester i eget hjem

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk