85 prosent tar ut pappaperm

Hele 85 prosent av norske fedre tar ut en måneds fødselspermisjon. Dette er langt flere enn blant fedre i andre europeiske land. Si din mening!

18.03.04 06:27

Undersøkelsen "Kultur, sedvane, omsorg - menn og kvinners muligheter til fødselspermisjon" er gjennomført med støtte fra EU, og den er et samarbeid mellom ulike forskere i Norge, Island, Tyskland og Spania.

Elin Kvande, professor i sosiologi ved NTNU, er en av to forskere som står bak den norske delen av undersøkelsen. Hun mener tiden er overmoden for å gi norske fedre lengre permisjon, skriver Dagsavisen.

- Er det ønskelig at fedre skal ta ut mer fødselspermisjon, viser undersøkelsen vår at du må gi fedrene særrettigheter slik at deler av permisjonen forbeholdes far. Lager du kjønnsnøytrale ordninger, opprettholdes mønsteret der det er kvinnene som tar ut permisjonen, sier Kvande.

Undersøkelsen viser at spanske, tyske og islandske fedre som regel fortsetter å jobbe. I Spania og Tyskland gis det ikke lønnskompensasjon under permisjonen, men heller en slags kontantstøtte, og det fører til at mange fedre synes at det blir for lite penger til å være hjemme.

På Island gis en tredel av permisjonstiden som særrettighet til fedre, men Kvande sier at mange islendinger har to eller tre jobber. Dermed reduserer de kanskje bare arbeidstiden i én jobb i permisjonstiden, men fortsetter i de to andre.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.