– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i en enighet mellom selskapets interessenter, skriver selskapet i en pressemelding.

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper under Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

Er du på reise og er rammet av konkursen? Kontakt gjerne Nettavisens journalist Stein Nervik her.

- Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og ulempen det gir kundene våre. Vi har vært nødt til å avvente helt til siste sekund for å se om det var en mulighet å få flyene våre i luften, men har måttet innse at dette nå ikke er mulig. Vi må derfor avbryte alle flyvninger på mandag, opplyser Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden, på selskapets nettside.

- Selskapets fokus akkurat nå er å ta vare på kundene, og vi regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen, men har foreløpig ikke alle svarene på hvordan Thomas Cook Groups konkurs vil påvirke oss. I løpet av dagen vil vi informere kundene våre så snart vi har ny informasjon, opplyser Wikner videre.

Få alt om Thomas Cook-konkursen i vårt live-studio nederst i artikkelen.

Tidenes sivile transportnøtt

Selskapet måtte ha 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund) , om for å bli reddet. Dessverre for reisende og ansatte endte krisemøtet natt til mandag resultaløst.

I tillegg til ansatte som mister jobben utløser krisen tidenes transportnøtt for myndighetene i flere europeiske land.

For Norges del er alle pakkereiser er beskyttet av Reisegarantifondet. Fondet sørger for at arrangører av pakkereiser og sammensatte reiser stiller lovpålagt garanti og at de reisende får refundert sine forskuddsbetalinger, eller en alternativ hjemreise når en arrangør går konkurs.

Ved en konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Les også: Thomas Cook i sterkt økonomisk fall - Ving avfeier krise

9.156 nordmenn rammet

Dette gjelder imidlertid ikke for kunder som har kjøpt en ruteflybillett eller bare en hotellovernatting, ifølge fondets nettsider.

Nettavisen var lørdag i kontakt med Ving Norge. De er en del av det nordiske reisekonsernet Thomas Cook Northern Europe, som igjen er en del av Thomas Cook Group PLC.

- Vi forstår at våre kunder blir bekymret av alle mediespekulasjonene rundt Thomas Cook, sa Marie-Anne Xachrisson til Nettavisen lørdag.

Ifølge E24 er 9.156 nordmenn på reise med flyselskapet på ulike destinasjoner i hele verden. 8.685 av disse er på tradisjonelle charterreiser, mens resten er på ferie basert på rutefly til og fra norske flyplasser.

Er Thomas Cook i ferd med å gå konkurs?
Vi jobber med en rekapitaliseringsplan som vil gi Thomas Cook mer økonomisk stabilitet i fremtiden.

Les også: Thomas Cook på randen av konkurs

600.000 kan bli strandet

Omlag 600.000 turister verden over må nå transporteres hjem på en annen måte enn planlagt. Organiseringen av hjemtransporten kan bli den største siden andre verdenskrig, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Av de 600.000 er 160.000 briter. Britene er beskyttet av reisegarantien ATOL, som ligner den norske ordningen og er basert på et europeisk direktiv. Den britiske ordningen administreres av Luftfartstilsynet i Storbritannia.

I den forbindelse har det britiske Luftfartstilsynet allerede utarbeidet en beredskapsplan kalt «Operasjon Matterhorn» etter en amerikansk bombeaksjon mot japanske styrker under andre verdenskrig.

Les også: Dette er frynsegodene du bør be om på jobben

22.000 ansatte kan miste jobben

Thomas Cook uttalte i helgen at selskapet måtte ha 200 millioner pund, nærmere 2,4 milliarder kroner, i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av over 10 milliarder for å unngå konkurs.

Selskapet opplyser at en anmodning ble sendt til en domstol om styrt avvikling av selskapet mandag morgen. En bobestyrer er utnevnt i saken.

– Vi jobbet hardt i flere dager for å til en enighet som sikret framtiden til ansatte, kunder og leverandører i Thomas Cook. Selv om en enighet stort sett ble oppnådd, utgjorde et ekstra krav de siste dagene en umulig utfordring, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook.

Bak selskapets vansker ligger blant annet bekymring for brexit, høyere drivstoffpriser konkurranse fra salg av reiser på internett, et endret reisemarked, terrorangrep på destinasjoner som Tunisia og fjorårets europeiske hetebølger.

Selskapet har 22.000 ansatte, hvorav 9.000 i Storbritannia.

Ber om å få betale mindre

Søndag ettermiddag skriver Sky News at Thomas Cook ber lånegivere om å redusere kapitalkravet på 200 millioner pund.

Långiverne vurderte søndag ettermiddag forslaget som en del av en elleve-timers redningspakke som vil hindre selskapet i å kollapse.

I tillegg til forespørselen til långivere, ba selskapet kredittkortselskaper om å frigjøre 50 millioner pund i kontanter som de holder som sikkerhet mot reservasjoner hos Thomas Cook.

Les også: Amazon Go: Denne butikken ser hva du gjør og trekker pengene rett fra kortet ditt

Selskapet ba, ifølge The Financial Times, regjeringen redde det fra konkurs, men søndag virket utenriksminister Dominic Raab heller avvisende.

– Vi går ikke systematisk inn (...) dersom det ikke finnes en god strategisk nasjonal interesse for å gjøre det, uttalte Raab til BBC.

Lønnsomt i Norden

Det 178 år gamle selskapet er blant verdens største og mest tradisjonsrike reisearrangører, med 600 butikker bare i Storbritannia, samt et flyselskap og en hotellkjede.

Kommunikasjonssjef Fredrik Henriksson i Thomas Cook Nord-Europa sier at avdelingen i Norden har vært en lønnsom del av konsernet i flere år.