Gå til sidens hovedinnhold

90 prosent sikker på nytt rentekutt

Økonomene i Nordea er svært så sikre på at vi har enda flere rentekutt i vente. Hvis ikke Gjedrem kliner til nok en gang, vil krona styrke seg igjen, påpeker banken.

Nordea mener at det er 90 prosent sjanse for at norske lånetakere vil kunne glede seg over flere rentekutt.

Banken holder en knapp på at sentralbanksjef Svein Gjedrem senker styringsrenta med 0,5 prosentpoeng - og anslår muligheten for dette til 50 prosent.

- Gjedrem har bestemt seg

- Tidligere har vi tolket signalene slik at en rentebunn på 3,0 prosent ville være det naturlige, men vi tror at siden de kuttet med et helt prosentpoeng ved forrige ukes rentemøte så har Gjedrem bestemt seg for at renta skal lavere, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Banken mener deretter at det er en 40 prosent sannsynlighet for at Gjedrem tar ekstra godt i og kutter med ytterligere 1 prosentpoeng til 2,0 prosent.

Kan gå ned til 2,0 prosent

- Vi holder en ganske stor sannsynlighet for at vi skal helt ned til 2,0 prosent. Norges Bank har påpekt at den lave inflasjonen er et problem. Hvis hensikten er å svekke krona ytterligere fra dagens nivå, så blir 0,5 prosentpoeng for lite, sier Bruce.

Nordea er dermed blant de mer optimistiske på lånetagernes vegne. Både DnB, Handelsbanken og First Securities mener at rentebunnen er nådd på 3,0 prosent.

- Dette har vi gitt en sannsynlighet på 10 prosent, repliserer Bruce.

Hvis Norges Bank nøyer seg med å kutte til 2,5 prosent vil den norske krona styrke seg fra dagens nivå, mener Bruce.

Kan få kjøpefest

Problemet blir at det kan oppstå en interessekonflikt mellom Norges Banks ønske om å svekke kronen gjennom lavere renter, og markedets forventning om at renteøkning vil bli nødvendig for å stoppe det innenlandske presset.

Flere økonomer har rettet en advarende pekefinger mot effekten av de reduserte rentesatsene. I løpet av de siste åtte månedene har styringsrenta blitt senket med 4 prosentpoeng. For en husholdning med en gjeld på 1 million kroner, vil rentefallet bety 28.800 sparte kroner i året.

Selv om rentene stiger mandag morgen, er det fortsatt tro i markedet på at Gjedrem har mer krutt på lager. Det prises inn et ytterligere rentekutt til 2,5 prosent i løpet av høsten.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn