Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

940 anmeldt for trygdemisbruk

Foto: (Foto: Scanpix)
Fiktive ansettelser og simulert sykdom er de vanligste juksemetodene blant landets trygdemisbrukere. Så langt i år er det flest verstinger i Telemark og Rogaland.

Siden Trygdeetaten bestemte seg for å trappe opp kampen mot trygdemisbrukerne for tre år siden, er 940 personer anmeldt for bedragerier på til sammen 120 millioner kroner. De første fire månedene av 2004 har politiet mottatt 112 anmeldelser.

En tredel av sakene dreier seg om misbruk av sykepenge- og uførepensjonsordningene. I Telemark og Rogaland var det kommet inn 14 anmeldelser ved utgangen av april i år, mens politiet i Hordaland har mottatt 13.

Rikstrygdeverket mener trygdejukset har økt i omfang de siste årene.

- Rikstrygdeverket ser en klar tendens til mer systematisk og organisert misbruk av trygdens midler. Slike og andre misbrukstilfeller er et klart og alvorlig angrep på Folketrygden, sier trygdedirektør Arild Sundberg.

Ifølge Sundberg er det blant annet avdekket flere saker hvor man har operert med fiktive ansettelser for at enkeltpersoner skal kunne motta penger fra Folketrygden. Simulering av sykdomssituasjonen samt oppdiktede sykemeldinger og andre erklæringer er også utbredt.

I noen tilfeller har leger blitt fratatt retten til å skrive erklæringer for Folketrygden.

En stor del av trygdejukserne som blir anmeldt, får fengselsstraff. I tillegg må de belage seg på å betale tilbake det de har fått for mye utbetalt.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!