Gå til sidens hovedinnhold

ABI-Tromsdal dømt for aksjejuks

Christer Tromsdal og kompanjongen Terje Lien i Aker Brygge Invest ble fredag dømt til betinget fengsel for å ha lurt småsparere opp i stry.

Christer Tromsdal fikk en straff på seks måneders betinget fengsel, mens Terje Lien slipper unna med 45 dager. For begge har Oslo tingrett gitt en prøvetid på to år.

Tromsdal er i tillegg ilagt en bot på 30.000 kroner. Ingen av de to tiltalte i den såkalte ABI-saken er idømt saksomkostninger.

Økokrim tilfreds

Aktor i saken, Økokrims Geir Kavli, sier han er tilfreds med at Tromsdal er dømt.

- Jeg er tilfreds med at han ble dømt for de punktene tiltalen gjelder, sier han til TV 2 Nettavisen.

Kavli vil foreløpig ikke kommentere straffeutmålingen.

En av de to gründerne i barberhøvelselskaper Ruud & Rye, Reinhardt Rye, synes Tromsdal burde fått ubetinget fengselsstraff.

- Det er veldig fint at retten har bestemt seg for at han er skyldig og at han er kriminell, men jeg synes straffeutmålingen er for lav. Jeg kan ikke skjønne at retten ikke viser at det han har gjort er ufint ved å idømme ubetinget fengsel når de først fant at han var skyldig, sier han til TV 2 Nettavisen.

Krevde fengselsstraff

Økokrim krevde opprinnelig seks måneders ubetinget pluss tre måneders betinget fengsel for den antatte hovedmannen i saken, Christer Tromsdal. For Lien var påstanden 15 dager ubetinget og 30 dager betinget fengsel.

Tromsdal ble funnet skyldig i det viktigste tiltalepunktet, som omfattet påstander om å ha spredt uriktige eller villedende opplysninger for å påvirke priser på verdipapir. Økokrim har i saken hevdet at Christer Tromsdal solgte aksjer i barberhøvelselskapet Ruud & Rye til overpris til småsparere, blant annet ved bruk av et falskt propekt.

Måtte betale tilbake

Saken ble først kjent for allmennheten via en rekke oppslag i Dagens Næringsliv høsten 2000. Tromdal har hele tida avvist anklagene om aksjejuks.

To av Tromsdals påståtte samarbeidspartnere i Nord-Trøndelag, Frode Røvik og Kjell Erik Ribe, ble i mai 2002 dømt til å betale tre millioner kroner i erstatning til småsparere.

Oslo tingrett tar ikke stilling til koplingen mellom Aker Brygge Invest og de påståtte stråmennene i Nord-Trøndelag.

«De vitner som i retten har forklart seg om sine kjøp av aksjer, tolker retten slik at informasjonen ikke spilte noen særlig rolle, men at det var rosende omtale av Ruud & Rye i pressen og ikke minst selgernes overtalelsesevne og den tilliten de hadde til selgerne som gjorde utslaget,» heter det i domsslutningen.

Frafalt påstand om underslag

Både etterforskningen og rettergangen i saken mot Christer Tromsdal og Terje Lien har tatt lang tid, og retten valgte å ta hensyn til tidsbruken i formildende retning ved straffeutmålingen.

Lien og Tromsdal var opprinnelig også tiltalt for underslag på 25 millioner kroner, men Økokrim valgte å frafalle dette tiltalepunktet mens rettsforhandlingene pågikk.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger