Gå til sidens hovedinnhold

Advarer Gjedrem mot rentekutt

Sentralbanksjef Svein Gjedrem bør holde seg i skinnet, og droppe ytterligere rentekutt. Det mener direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen. Her kan du si din mening.

Gjedrem samler troppene til hovedstyremøte i Norges Bank onsdag. Et flertall av økonomene venter at sentralbanksjefen kunngjør sitt sjuende rentekutt siden desember 2002.

Det bør han imidlertid være forsiktig med, mener Sparebankforeningens administrerende direktør.

- Ikke sett ned renta

- Sparebankforeningen mener at Norges Bank ikke bør sette ned renten på onsdagens rentemøte. Årsaken er at det nå er tegn til oppgang i norsk økonomi og en bør derfor avvente virkningene av de siste rentenedsettelsene. For mye svingning i rentenivået er uheldig og kan bidra til større ustabilitet enn nødvendig, sier Hyttnes.

Hyttnes viser til at Statistisk Sentralbyrå nylig har kommet med anslag for forbruksveksten på hele 5 prosent neste år, og Norges Bank har i siste inflasjonsrapport lagt til grunn 4,5 prosent.

Sparebank-direktøren mener Gjedrem må holde hodet kaldt, selv om inflasjonstallene for øyeblikket viser en prisvekst som er langt under målet på 2,5 prosent.

- Selv om inflasjonen de siste månedene har vært svært lav er det inflasjonen to år fram i tid som skal være målet for Norges Bank i rentefastsettelsen. Sparebankforeningen stiller seg derfor undrende til at den lave inflasjonen vi har i dag skal skape grunnlag for ytterligere rentenedgang, sier Hyttnes.

Frykter kraftig rentehopp

Gjedrem har hittil senket styringsrenta fra 7,0 til 3,0 prosent. De fleste spår en rentebunn på 2,5 prosent.

Hyttnes sier at den største risikoen ved et nytt rentekutt er mulighetene for en hurtig renteoppgang i årene fremover.

- Det er for så vidt ikke den direkte effekten av et nytt rentekutt vi frykter. Men vi tror at hvis renta kommer for langt ned, risikerer vi å oppleve en kraftig oppgang senere, sier Hyttnes til TV 2 Nettavisen.

Vil endre Gjedrems mandat

Flere økonomer har den siste tiden tatt til orde for at sentralbankens mandat må utvides, slik at rentefastsettelsen kan hensynta utvikling i arbeidsledigheten, produksjonen og valutakursen - og ikke bare prisveksten.

Sentralbanksjefen vil onsdag legge fram en redegjørelse for pengepolitikken og utviklingen i prisveksten for finansmininster Per Kristian Foss.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene