Gå til sidens hovedinnhold

Advarer kundene: - Jeg vil ikke skape panikk, men i år bør du nok starte julehandelen før desember

Situasjonen er ille nå - tror den blir verre.

Kommer butikkene til å ha julevarer til jul?

– Det som er mest krevende er den store usikkerheten siden vi ikke får fulgt varene. Vi var tidlig ute med å bestille julevarer, men vet fortsatt ikke om alt kommer frem i tide. Å få inn julevarer i januar er en katastrofe for oss, det går bare ikke, sier Kjersti Hobøl, sjef for Nille-kjeden, til Dagens Næringsliv.

Utfordringen er den svært vanskelige situasjonen i verden med flaskehalser og mangel på kapasitet over alt. Mest kjent i dag er situasjonen med den globale mangelen på databrikker, som skaper produksjonsproblemer på alt fra biler til trådløse routere.

Les også: Kraftig advarsel om de neste årene: - Dette er en perfekt storm

Les også: Databrikkemangel rammer Apples mobilproduksjon

- Enorme flaskehalser

Men situasjonen er ifølge fraktgiganten DB Schenker langt mer omfattende, og han tror den blir verre:

– Det er store utfordringer i hele verdikjeden fra råstoff via fabrikkene til transportleddet og ut til kundene. Det er ikke nok skip, ikke nok containere og enorme flaskehalser i de store havnene både i USA og Europa med lang ventetid for å få losset, sier Christian Flatum, direktør for sjøfrakt hos DB Schenker i Oslo, til DN.

Prisen på frakt fra Asia til Europa er ifølge Flatum økt 1200 prosent på to år, og han tror julehandelen nå kan få seg en smekk:

- Ja. Jeg vil ikke skape panikk, men i år bør du nok starte julehandelen før desember hvis du skal være sikker på å få tak i gavene du ønsker. På samme måte som vi tidligere i år opplevde at 17. mai-flaggene kom til landet i juni, er det en risiko for at julepynten kan komme i januar, sier Christian Flatum.

Han tror situasjonen vil forbli vanskelig frem til nyttår, og forverre seg i første kvartal.

Les også: Soldater frakter drivstoff til britiske bensinstasjoner