Det er fortsatt et par uker igjen til en av årets største salgsuker går av stabelen: Black Week. De siste årene har det nemlig blitt mer vanlig at butikkene kjører mange tilbud hele uken, i stedet for at det kun er Black Friday, som i år er 26. november.

En rekke populære varer bruker å få en dropp i pris, og det er spesielt tre produktkategorier som skiller seg ut.

- TV-er, hodetelefoner og mobiltelefoner er de største kategoriene, sier Are Vittersø, norgessjef for sammenligningstjenesten Prisjakt.

Har du tenkt å handle elektronikk på for eksempel Elkjøp, Power eller Komplett, som er de største elektronikkjedene, bør du med andre ord kanskje vente til de store salgsdagene i slutten av måneden kommer.

Les også: Her havner de forsvunne Postnord-pakkene: – De har null oversikt

Apple-produkter blir billigere

- Spesielt mobiltelefoner går kraftig ned i pris, gjerne eldre modeller. Det er et godt tips om man ikke trenger det nyeste av det nye, sier han.

Det er imidlertid ikke snakk om så veldig gamle modeller, da de fleste er bare ett år. Det kommer nye modeller av mobiltelefoner hvert år, og da vil gjerne butikkene få solgt ut dem før de nye tar over.

- I 2020 var det flest søkt på iPhone 11 (lansert i 2019, red. anm.), som var satt ned bra i pris. Prisen var ned cirka 1000 kroner både for den med 64 og 128 gigabyte, sier Vittersø.

- Apple-produkter holder seg ofte godt i pris, og er ikke ofte på salg. Men på Black Friday, eller i Black Week, er de gjerne på tilbud, sier han.

Les også: Test: Apple AirTag til å spore opp barn innendørs

I fjor lanserte Apple iPhone 12, så vi kan kanskje vente oss salg på denne modellen i år, siden Apple i høst lanserte iPhone 13.

Et annet eple-produkt som er blitt svært populært, er de trådløse øreproppene Airpods. Vittersø tror Airpods andregenerasjon, fra 2019, vil kunne komme på tilbud under årets Black Week.

- De vil nok bli kvitt dem nå som det er kommet nye, sier han.

Les også: Test: 14 dager med iPhone 13 Pro

Svinger mye i pris

Skal du ha ny, stor TV, bør du også vente noen uker med å handle.

- Vi vil ha større og større TV-er. Det er gjerne 65- eller 75-tommer som dropper bra i pris under Black Friday og Black Week, fordi de har høy pris i utgangspunktet, sier Vittersø.

Han sier at det fremdeles er TV-er på 55-tommer som topper listene over de mest populære TV-ene, men det er ikke denne størrelsen som dropper mest i pris.

I Prisjakt.no sin statistikk ser de at mange 65-tommere kommer nærmere 55-tommere, når det er samme TV-modell, under den store salgsuken i slutten av november.

Det er LG og Samsung som topper listene.

Les også: Slår alarm om netthandelen: - Ingen vei tilbake

Men selv om store TV-er gjerne blir billigere under Black Week, betyr det ikke at det er et kjempebra tilbud.

- TV-er og hodetelefoner er produkter som svinger mye i pris. Prishistorikken spretter voldsomt opp og ned. Trolig har produktene god pris Black Friday og Black Week, men det betyr ikke at de ikke har like god pris andre deler av året, sier Vittersø.

- Ikke se deg blind på at det for eksempel står «40 prosent rabatt» , og ikke gå bananas. Prisen kan ha vært helt lik flere ganger samme år, påpeker han.


- Lett å bli blendet

Å ikke se seg blind på rabattene det reklameres med, er også noe økonom Lene Drange trekker fram. Hun har hjulpet nordmenn med pengeproblemer i TV-programmet «Luksusfellen», og har også skrevet bøkene «Pengeplanen» og «Snaponomi» - sistnevnte med samme navn som Instagram-kontoen hvor hun deler økonomitips.

- Det er lett å bli blendet av hvor mye du kan spare, og la pulsen ta overhånd om du ser en vare til 40 prosent. Med mindre du trenger den dyre vaskemaskin som kanskje er på tilbud, må du ikke kjøpe den bare fordi den er på salg, sier hun.

Drange påpeker også hvor viktig det er å gjøre god research, og gjerne før tilbudene kommer - så du vet hva du trenger og hva som er en god pris.

Hun råder samtidig til å sammenligne varer som kommer på salg hos de ulike kjedene. Drange sier at det kan være forskjell i varekoden hos kjedene, som gjør at det ikke er så lett å finne samme vare hos andre, for å kunne sammenligne pris.

- Det du derimot kan gjøre, er å sammenligne spesifikasjonene på like varer, råder hun.

Et annet pristips fra Drange er å fortsette å følge med på prisen på varen(e) du har handlet på tilbud, i en viss tid etterpå.

- Noen butikker har prisgaranti som gjelder i en liten stund fram i tid, og da kan du gå tilbake og få dekket mellomlegget om varen blir billigere, sier hun.

- Det er lett å bli revet med på salgsdager, men ikke bruk mer penger enn du har, oppfordrer Drange.

Så mye går prisene ned

I 2020 var det en total prisnedgang - når alle produkter i alle kategorier - på cirka 4,5 prosent ifølge statistikken til Prisjakt.no.

For mobiltelefoner var prisnedgangen 5,5 prosent i snitt, mens for hodetelefoner var tallet 5,4 prosent.

Dette er imidlertid alle produkter samlet under ett.

25 prosent av alle produkter som gikk ned ti prosent eller mer, hadde en snittrabatt på 22,13 prosent.

- Vi må nesten opp i over ti prosent for at det skal være et bra tilbud, sier Vittersø.

Det som er spesielt i år er at det er høyere priser på en del varer, så Vittersø er spent på å se hvilke produkter som kommer på salg og hvor mye nedgangen vil være.

- Faktorer som varelagerstatus, komponentmangel og høyer fraktpriser gjør at det er usikkert hvordan butikkene vil prise produktene som kommer på salg i år, sier han.

Les også: Koronapandemien skaper trøbbel for Black Friday: - Vil se økte priser

Kategorier som elektronikk, duppedingser, møbler og sportsutstyr er blant kategoriene som har hatt størst prisøkning under pandemien. Selv om vi ser lyset i enden av tunellen på koronapandemien, når stadig flere er blitt vaksinert og vi kan leve mer som normalt, kan vi måtte leve med en forsyningskrise i flere år.

Da verdens fabrikker og forsyningslinjer stengte ned i fjor vår, opplevde enkelte bransjer voldsomt vekst. Når alle skulle ha hjemmekontor, trengte veldig mange bedre utstyr på en gang. Samtidig ble tilgangen til de viktigste råvarene som brukes til disse produktene strupet.

Etterspørselen var også allerede på vei opp, fordi stadig mer avanserte produkter krever stadig mer avansert elektronikk. Produksjonen må derfor økes betydelig.

Falske tilbud

Selv om det bruker å være mange bra tilbud, er det viktig å være obs på at noen tilbud er «falske».

- 11 prosent av produktene som var på salg under Black Week i fjor, hadde gått opp i pris i perioden 1. oktober og 22. november, sier Vittersø.

I 2019 var ni prosent av salgsvarene gått opp i pris i ukene før Black Week.

Det viser at førprisen ikke nødvendigvis er veldig reell - om man ser på prishistorikken.

- Jeg tror butikkene har blitt flinkere til å opprettholde prisene, og ikke skru de opp like før store salgsdager, de siste årene. Det blir spennende å se hvordan det blir i år, sier han.