Tidligere i vår skrev Nettavisen at det er kjempemarked for båtsalg i år, og at flere får igjen nesten like mye som de betalte for fem til ti år siden.

Båtselger Bjørnar Aas i Kjøkøysund Marina opplevde en kunde som sendte 20.000 via Vipps for at han skulle holde av en båt som lå ute for salg, noe Nettavisen omtalte tidligere i vår. Det viser hvor «desperate» enkelte er etter å få kjøpt seg båt.

Med stor interesse for kjøp av båter, ser enkelte sitt snitt til å lure båthungrige på jakt i bruktmarkedet.

- I Sverige ser Danske Bank en ny type svindel. Det florerer med båtannonser, og det er vanskelig å se hvilke som er reelle og ikke. Noen ender derfor opp med å betale for båter som ikke finnes, sier Ingrid Grav, svindeljeger i Danske Bank i Norge.

Hun sier at de vet at ulike type svindelforsøk som skjer i Sverige og Danmark, kommer som regel til Norge ikke så lang tid etter.

- Vi frykter derfor at samme type svindel kommer til Norge, og ønsker å advare folk på forhånd, sier hun.

Onsdag ettermiddag lå det 4641 brukte båter til salgs på Finn.no, lagt ut av privatpersoner. Prisen for en båt lå på mellom 7500 kroner og nesten ni millioner kroner, så det er med andre ord mye penger å tape om du ikke er forsiktig.

Les også: Tror på norsk båtsommer også i år

Ber kjøpere være forsiktige

Grav påpeker at de fraråder alle mot å betale for en båt - eller annen vare - uten å ha sett denne, og forsikret seg om at den faktisk finnes. Spesielt når det er snakk om store summer, som det som regel er når man kjøper båt.

- Vi anbefaler at du avtaler et møte med selger, for å få sett det du skal kjøpe. Dermed unngår du også forhåndsbetaling, sier Grav.

Grav påpeker også viktigheten av å ikke gi fra seg personnummer, kredittkortnummer eller annen sensitiv informasjon.

I tillegg bør du sjekke så det ikke er tatt pant i båten, og det kan du gjøre i registeret til Norsk Ordinært Skipsregister (NOR). Her er mange av de større fritidsbåtene (7-15 meter) registrert.

Les også: Per ble forsøkt lurt: Advarer mot «DNB»-svindel

Kjøper du båten, eller annen vare, via Finn.no, bør du se etter en blå hake ved navnet. Grav forteller at du da vet at brukeren er verifisert med BankID, og Finn.no har dermed mer info om selgeren.

- Skriv kontrakt for kjøpet, og få kvittering, råder Grav.

Ny trend: Selgere blir svindlet

Det er imidlertid ikke bare kjøpere som risikerer å bli svindlet. En ny trend Danske Bank ser, er nemlig at også selgere er i faresonen.

- Siden mars i år har vi sett at selgere har blitt svindlet, noe vi ikke har sett så mye av tidligere, forteller Grav.

Les også: Korona gir mer svindel: Disse må du passe deg for nå

Hun forklarer at selger gjerne blir kontaktet av en interessent som vil kjøpe det selger har lagt ut til salgs. Deretter får selger beskjed om at kjøper har betalt inn pengene til en betalingstjeneste, og selger får en lenke til en side hvor kortdetaljene skal fylles inn, for å motta pengene.

Svindleren bruker informasjonen til å ta ut penger fra kortet.

- Om du har oppgitt kortnummeret må du kontakte banken for å sperre kortet med en gang. Dette har vi mottatt flere saker på siden mars, sier Grav, og legger til:

- Har du blitt utsatt for svindel, må du anmelde det til politiet.

Noen tilfeller

Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no, kjenner til problemet med svindel i forbindelse med salg og kjøp av båt.

- Vi har sett svært lite svindel når det kommer til kjøp og salg av båt, men noen få tilfeller har vi også sett, sier han til Nettavisen, og påpeker:

- Det koker det veldig på båt om dagen, så vi er jo også bekymret for at det kan komme svindel på dette markedet.

Nettopp derfor er det viktig å ta forhåndsregler, både som kjøper og selger.

Gjefsen anbefaler at man undersøker den man skal kjøpe noe av, og som Grav også trekker fram: se etter verifiserte Finn.no-brukere.

Kjenner problemet

Også DNB advarer mot svindel på bruktmarkedet.

- Det vil være aktuelt for svindlere å misbruke muligheten til å tjene penger på alle attraktive varer det er knapphet på, eller som normalt sett er kostbare, sier Terje Fjeldvær, DNBs leder for bedrageribekjempelse.

Svindlerne gir uttrykk for at de har en attraktiv vare, og på kostbare varer annonserer noen at de ønsker å selge varen rimelig.

- Derfor er det ikke usannsynlig at det vil komme falske annonser på båter når etterspørselen er stor, selv om vi ikke har registrert konkrete saker på dette hos oss, sier Fjeldvær.