Strømprisene truer mange bedrifter, og nå krever NorskIndustri flere titalls milliarder kroner i strømsøtte for å hindre bedriftsdød.

– Industrien bruker strøm til å skape verdier i dette landet. Nå er prisen tidoblet, så en vanlig bedrift som har en strømregning på 10 millioner har nå en regning på 100 millioner kroner. Det betyr at hele overskuddet vaskes bort, påpekte direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Se video fra NRK-debatten:

Sunde fortalte at bedriftene er desperate.

– De prøver fortvilet å få tatt igjen dette med prisøkning til kundene, men det er ikke så lett. Derfor er de desperate, og vi frykter at denne vinteren blir knallhard, advarte han.

– Det må på plass

Norsk Industri krever derfor en støtteordning fra regjeringen.

– Det viktigste er å prøve å få til en dialog med regjeringen rundt dette. Vi konstaterer at strømmarkedet er veldig komplekst, både i EU og i Norge så sliter dem med å skjønne det som skjer, og når det er så vanskelig så må man ha en midlertidig ordning mens man finner ut den langsiktige ordningen, sa Sunde, og understrekte:

En imidlertid strømstøtteordning med direkte støtte til bedriftene er anslått å koste opp mot 30–40 milliarder kroner.

– Ordningen trenger på langt nær å bli så dyr, mente imidlertid direktøren i Norsk industri.

– Har fått hjelp

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) i Næringsdepartementet mener de har gode ordninger allerede.

– Norske bedrifter har jo fått hjelp til det, sa Ingebrigtsen i debatten.

– Først og fremst er tiltaket fastpris. Vi mener det er tiltak A, B og C nå. Vi ser at det fastprisregimet har kommet, og vi ser at fastprisene går ned, fortsatte han.

Han viser til at vi nå ser fastprisavtaler på ned mot en krone for sjuårige avtaler.

– Det markedet er det viktigste, og det skaper forutsigbarhet og trygghet. Det mener jeg er et viktig og godt tiltak, og da vil jeg ikke at vi skal ha andre tiltak nå skal slå beina under etablering av fastprismarkedet, sa statssekretæren.

– Funger er ikke

Sunde i Norsk Industri har imidlertid lite tro på fastprisordningen.

– Det var spennende da det kom, men det fungerer ikke. Det skyldes at ingen i industrien er interessert i avtaler på fem eller sju år, for da er vi forhåpentligvis forbi det verste, sa han.

Kun 200 bedrifter har så langt tegnet fastprisavtaler på strøm.

– Det er altfor tidlig å konkludere med at det ikke fungerer, vi ser at prisene på fastpris går ganske kraftig ned. Så må hver enkelt bedrift bestemme selv, vektla Ingebrigtsen.

– Vi lever i to forskjellige verdener, og det er trist, kontret Sunde.

– Ikke mer utvalg

Regjeringen skal nå sette ned et nytt utvalg som skal gi råd om hvordan strømprisene kan settes ned.

– Nå har regjeringen drevet og snudd steiner i ett år, løftet på steiner for å se hva som er under og lagt dem ned igjen. Så har vi energikommisjonen, og vi er like langt, mente Sp stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, som også deltok i debatten.

– Vi er i en kritisk situasjon, og det både Fellesforbundet og Norsk Industri forteller oss så må vi få et annet system. Vi må dempe inflasjonen og da er det veldig billig fra regjeringen å sette inn tiltak for å få ned strømprisene, vektla han.