Saken oppdateres fortløpende.

Tall fra Eiendom Norge for andre kvartal viser at leieprisene i de fire store byene steg med 2,7 prosent i andre kvartal 2022. Det seneste året er leieprisene opp 4,2 prosent.

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser at det var en historisk sterk oppgang i utleieboligprisene i Norge i andre kvartal 2022. Sterkest vekst hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang på 5,2 prosent etterfulgt av Oslo med 3,2 prosent og Trondheim med 2,5 prosent.

– Etter en kraftig oppgang i leieprisene i første kvartal, falt leieprisene i Bergen med 3,1 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Les også: Spår trangere leiemarked: – Den perfekte stormen

Lite til leie

Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av andre kvartal til 2022 er 2191. Av disse er 873 i Oslo, 483 i Bergen, 561 i Trondheim og 274 i Stavanger/Sandnes.

– Vi har aldri tidligere registret et så lavt utbud av boliger til leie på Finn.no. Mens utbudet er noenlunde stabilt i Bergen og Trondheim, har utbudet gått mye ned i Stavanger/Sandnes og Oslo.

– I Oslo er utbudet på et urovekkende lavt nivå, noe som stemmer godt med de beskrivelse av tilstanden i utleiemarkedet i hovedstaden i august som er kommet frem i mediene, sier Lauridsen i meldingen.

Les også: Denne toppleiligheten kan sette ny prisrekord

Økt formuesbeskatning

Eiendom Norge mener det lave tilbudet av utleieboliger delvis skyldes den økte formuesbeskatningen av sekundærboliger i 2022. Ifølge Lauridsen har de fått tilbakemeldinger om mange ønsker å selge sine utleieboliger som følge av dette.

– På samme tid har etterspørselen etter utleieboliger kommet sterkt tilbake etter at smittevernstiltakene mot korona ble lempet på ved inngangen til andre kvartal. Studenter er tilbake på campus og arbeidsinnvandringen er høy igjen. Dette er to grupper som i stor grad etterspør utleieboliger.

Eiendom Norge mener at tilbudet av boliger i hovedstadsregionen og Oslo spesielt er et vedvarende problem. Lauridsen sier det er på høy tid at myndighetene ser helheten og konsekvensene av politikken de fører.

– Kun mer boligbygging og en velfungerende tilbudsside vil kunne gi oss mer moderat bolig- og leieprisutvikling, sier han.

Les også: Meglertopp slår alarm om boligmarkedet: – Har aldri vært så lavt tilbud

To helt forskjellige markeder

I første kvartal steg leieprisene med 1,6 prosent, mens de da var opp 3,4 prosent de fire seneste kvartalene. Oppgangen var eksepsjonelt sterk i Bergen, mens i Oslo var økningen i kvartalet helt marginal. Ved utgangen av første kvartal var det 2491 boliger til leie på Finn.no.

Statistikken over leiepriser er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi, FINN og profesjonelle utleieaktører. Den utarbeides av Eiendomsverdi med data fra FINN, Utleiemegleren, Heimstaden, Krogsveen, Leiebolig, Sem & Johnsen og USBL.

Gjennomsnittpriser for hus og leiligheter er basert på data for utropspriser på Finn.no fra profesjonelle aktører. Områdene i utleieprisstatistikken er Oslo, Bergen, Trondheim, samt området Stavanger og Sandnes. Den såkalte storbyindeksen er et vektet snitt av de fire by-indeksene.