*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot bruk av midlertidig ansatte

Den økende bruken av midlertidige ansettelser kan styrke tendensen til en lagdeling i arbeidslivet. Ungdom, yngre kvinner og ufaglærte er særlig utsatt.

Flere land har de siste årene endret lovverket og gjort det lettere å ansatte og si opp midlertidig ansatte.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) advarer mot at bruken av midlertidig ansatte kan skape A- og B-lag i arbeidslivet. RApporten analyserer bruken av midlertidige ansatte, arbeidslovgivning og oppsigelsesvernet i de 30 medlemslandene.

Midlertidig ansatte har begrensede muligheter for å forbedre sin såkalte "menneskelige kapital" og bygge en karrière. De stiller også svakere når bedrifter nedbemanner. Det gjelder særlig der hvor fagforeningene står sterkt. De ivaretar tradisjonelt interessene til fast ansatte, påpeker OECD ifølge Aftenposten.

Den økende bruken av midlertidig ansatte og svekket oppsigelsesvern har ført til politiske spenninger mellom myndighetene og fagbevegelsen i flere land. Her hjemme gikk LO og andre i fjor høst kraftig ut mot daværende statsråd Victor D. Norman og Regjeringens forslag om å åpne for større bruk av midlertidig ansatte slik det såkalte arbeidslivslovutvalget også har foreslått, skriver Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.