*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot grådige advokater

Forbrukerrådet oppfordrer nå nordmenn til å være mer kritisk til advokatbransjen.

16.02.06 16:52

Forrige uke hadde «TV 2 hjelper deg» et innslag om familien Gløersen som endte opp med en skyhøy advokatregning på nesten 600.000 kroner. Disiplinærnemden mener advokaten tok seg altfor godt betalt.

- Krev forhåndsavtale

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm

Men familien er ikke alene om å betale skyhøye honorarer til advokater, og Forbrukerrådet mener dette er en trussel mot rettsikkerheten.

- Advokater er dyre og det finnes grådige advokater som utnytter markedet. Forbrukere må kreve forhåndsavtale om salær når de kjøper advokattjenester, sier direktør Erik Lund-Isaksen i Forbrukerrådet.

Innhente tilbud
Forbrukerrådet oppfordrer alle som skal kjøpe advokattjenester om å innhente tilbud fra flere advokater. Videre bør man kreve en skriftlig avtale med opplysninger om salær og timeantall. Det er også viktig å orientere seg i markedet i forhold til både kvalitet og pris.

Advokatforeningen påla i fjor sine medlemmer å gi skriftlig prisinformasjon ved nye oppdrag.

450 klager på dårlige advokater

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn

Nye tall fra advokatforeningen viser at det kom inn totalt 450 klager på advokater i fjor. Klagestrømmen på advokater er stabil, men antall irettesettelser har vært rekordhøy i 2005. Disiplinærnemnden behandlet 152 saker der advokater har opptrådt i strid med god advokatskikk eller krevd for høyt salær.

- I og med at både antallet advokater og oppdragsmengden øker, betyr dette at det er relativt færre som finner grunn til å klage på advokattjenestene de mottar, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Alle avgjørelser i disiplinærnemnden er offentlige, og man kan sjekke hvilke saker som har vært behandlet ved å kontakte Den Norske Advokatforening.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.