- Det er stor kamp om boligene som ligger ute i markedet, og vi opplever at det er forventninger fra både kjøper og selgers side at boligene vil gå for en høy pris, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Boligmarkedet, spesielt i Oslo-området, er brennhett for tiden. Tallene på Obos-boliger i Oslo, som ble lagt frem mandag, viste at prisene de siste tolv månedene har steget 15,7 prosent. Bare i februar er prisene opp med nær 6 prosent, den høyeste prisveksten noensinne.

Onsdag kommer boligtallene til Eiendom Norge, som også ventes å vise en kraftig oppgang, om ikke så sterk som Obos-tallene.

Les også: Toroms-leilighet på 26 kvadratmeter solgt for 700.000 kr over prisantydning

DNBs tall viser at boligprisene gikk opp rundt én prosent på landsbasis i februar, mens i Oslo ligger veksten på rundt to prosent. Spesielt leiligheter i borettslag har gått høyt i pris.

- Vi ser også en sterk prisutvikling i de store byene, både i Stavanger, Bergen og Trondheim. Men også i Stor-Oslo, både Romerike og Follo, sier Buraas.

Det er imidlertid innenfor ring to, og særlig de mindre leilighetene - under 35 kvadratmeter - som blir særlig høyt priset.

- Det er krevende, fordi kvadratmterprisen blir høy. Det er få kvadratmeter å dele beliggenhetsfordelen på, sier Buraas.

Les også: Smell for fastrentelån: Nå har nordmenn dårlig tid

Advarer mot «prisfelle»

Lave renter gjør at flere har råd til å kjøpe, og velger det foran leie av bolig. Det er imidlertid ett problem med at leilighetene går for flere hundre tusen over prisantydning, noe Buraas advarer om.

- Det er ikke sikkert du får igjen pengene når du selger. Desto høyere du går over prisantydning, desto lenger må du sitte med boligen før du selger den, sier han.

Les også: Luksushytte på Beitostølen er den dyreste noensinne

Også Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, mener det er viktig å være bevisst på dette.

- Du kan risikere at du ikke får mer enn du har betalt, eller mindre, sier hun.

Har du tenkt å bo et sted i lang tid, mener hun det ikke er noen grunn til å være engstelig.

- Du kjøper og selger i samme marked, sier hun.

Opp mot to prosent vekst

Buraas i DNB tror ikke at tallene Eiendom Norge presenterer onsdag vil være like høye som det OBOS-tallene viste.

- Vi ble litt overrasket over de sterke OBOS-tallene for Oslo, og tror ikke tallene fra Eiendom Norge vil vise en like stor vekst, sier Buraas.

I januar viste Eiendom Norges tall at boligprisene i Oslo gikk opp med 2,6 prosent, som er mye mot normalen på 1,3 prosent.

Meier tror i likhet med Buraas at veksten fortsetter.

- Jeg tror prisveksten vil ende på 1,5-2 prosent i Oslo i februar. Det vil være litt høyere i Oslo enn i resten av landet, sier hun.

DNB Markets tror veksten i bruktboligmarkedet har holdt seg solid den siste måneden. Om deres antakelser for februar slår til, er prisnivået nesten ti prosent høyere i år enn for ett år siden.

Vil kunne bremse veksten

Meier ser imidlertid en endring, og det kom inn flere oppdrag til dem i februar enn det har gjort på en stund.

- Det kommer flere boliger for salg utover. Tidligere har mange ønsket å kjøpe før de selger, men det er mer bevegelse nå. Det vil bli mer balanse mellom etterspørsel og tilbud, sier hun.

- Jeg tror prisene også vil roe seg utover våren, påpeker Meier.

DNB Eiendom tror boligmarkedet vil fortsette å holde seg sterkt fremover, på grunn av den historisk lave renta og at det er få boliger til salgs. Om arbeidsledigheten øker, eller at mange permitterte mister jobben permanent, vil det kunne kjøle ned boligmarkedet.

Les også: Spår vanvittig prisvekst: Ekspertene er ikke i tvil om hvilke Oslo-områder du bør investere i (+)

Kjersti Haugland i DNB Markets sier at de tror den første rentehevingen kommer allerede i desember i år, og at det deretter er duket for ytterligere tre hevinger i 2022.

- Det vil nok bidra til å dempe veksten i boligprisene mot slutten av året, sier hun.

Årsaken er både den økende vaksineringen av befolkningen, samt at oljeprisen har løftet seg og kan bidra til litt høyere lønnsvekst enn både DNB Markets og Norges Bank hadde ventet.