Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Advarer mot nytt rentekutt

Sist oppdatert:
Finansnæringens Hovedorganisasjon advarer sentralbanksjef Svein Gjedrem mot å kutte renta i morgen.

Usikkerheten er stor foran onsdagens rentemøte. I desember varslet Norges Bank ikke bare et overraskende rentekutt, de åpnet samtidig døren for ytterligere reduksjoner.

Det har gjort et samlet analytikerkorps sikre på at morgendagens hovedstyremøte vil bringe med seg et ytterligere rentekutt.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) oppfordrer i dag sentralbanksjef Svein Gjedrem til å holde renta uendret på 2,25 prosent.

- En ytterligere rentenedgang vil kunne danne grunnlag for ustabilitet i økonomien. Med dagens lave rente øker husholdningene låneopptaket fra et allerede høyt nivå. Resultatet blir økt sårbarhet når renten igjen settes opp og forbruksveksten nødvendigvis må bremses, skriver FNH i en pressemelding tirsdag.

FNH påpeker at en for lav rente nå vil kunne slå negativt ut på etterspørselen rettet mot foretakene senere, og at boligprisene vil kunne falle.

Hovedårsaken til at de fleste venter et nytt kutt fra Norges Bank onsdag er den rekordlave inflasjonen. Sentralbanken styrer etter et såkalt inflasjonsmål, hvor renta skal settes slik at prisveksten havner rundt 2,5 prosent to år fram i tid. Få tror inflasjonen vil kunne stige til det nivået med dagens rente.

FNH mener at det i dagens konjunktursituasjon vil være fornuftig å skyve på tidshorisonten for å nå inflasjonsmålet. Samtidig påpekes det at den lave prisveksten til stor grad skyldes andre årsaker enn hjemlig lavkonjunktur og fallende etterspørsel.

- Årsaken er først og fremst å finne i sterk norsk krone gjennom 2002 og negative prisimpulser fra utlandet. Økt import av billige varer fra Kina er en viktig forklaringsfaktor. Med en fortsatt vridning av handelsmønsteret vil lave prisimpulser fra utlandet kunne vedvare, skriver FNH.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!