Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot økonomisk jernteppe

EU-ledere frykter at Europa blir delt på nytt.

EUs ledere møttes i Brussel søndag til et toppmøte med den pågående finanskrisen som eneste tema på dagsorden.

Rammer Øst-Europa hardest
Ungarn advarte EU mot å la et nytt «økonomisk jernteppe» dele kontinentet, og oppfordret unionens ledere til å sette i verk tiltak for å hindre at de svakeste medlemslandene går under. Landets Statsminister Ferenc Gyurcsany påpekte at finanskrisen rammer de fattige østeuropeiske landene hardest.

- I begynnelsen av 90-tallet forente vi Europa på nytt. Nå er utfordringen å forene Europa på nytt finansielt, sier Gyurcsani til Sky News.

Felles opprop
Derfor ba han også om at EU skal opprette et fond for å gjenopprette tillitt og betalingsevne i finansmarkedene i Øst-Europa.

Før det pågående toppmøtet gjorde lederne i ni land (Polen, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia, Bulgaria, Romania, Estland, Latvia og Litauen) et felles opprop for å sikre at de rikere landene satte handling bak tidligere vage løfter om støtte.

De ønsket videre at EU skulle sette opp farten med å la landene innføre euro som myntenhet.

Krisefond
Spesielt er det Latvia, der regjeringen alt har gått av på grunn av økonomien, og Ungarn som sliter. Begge har mottatt hjelp i form av flere hundre millioner euro fra EUs krisefond.

Toppmøtet som startet søndag blir arrangert etter initiativ fra Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som frykter at økt proteksjonisme blant medlemslandene skal ødelegge mulighetene for økonomisk oppsving.

Kommentarer til denne saken