De siste to årene har nordmenn flest reist lite utenfor Norges landegrenser. 5. juli i fjor, da flere nordmenn allerede var blitt vaksinert, opphevet regjeringen reiserådet EØS, Schengen og Storbritannia. Da frarådet ikke Utenriksdepartementet lenger alle reiser som ikke er strengt nødvendige til disse områdene.

Likevel var det fortsatt unntakstilstand, og mange valgte å feriere i Norge. Nå ser vi lyset i enden av tunnelen, og nå er nordmenn klar for sol og sommer - spesielt i perioden 23 juni til 18 august.

- Så langt i år ser vi en vekst på 250 prosent i flybookinger for sommerferien, sammenlignet med samme periode i fjor. Ser vi på pakkereiser er det en vekst på 900 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, sier Terje Berge i Finn Reise til Nettavisen.

Vi er imidlertid fortsatt under normalåret 2019 hva gjelder bookinger. Det er 34 prosent færre flybookinger og 61 prosent færre pakkereisebestillinger, som også inkluderer charterreiser.

Det er særlig Spania, Hellas, Kroatia og Tyrkia som er de mest populære pakkereisene for sommeren 2022.

- Billettprisene går garantert ikke ned

Selv om vi ikke er på normalt nivå akkurat nå, tror Berge det er like om hjørnet.

- Det er ikke lenge før vi er i pluss sammenlignet med 2019-tallene. Med denne farten er vi snart på normale tilstander, sier han.

Men samtidig vil vi ikke få helt normale tilstander til sommeren, fordi det er lavere kapasitet enn før pandemien.

- Flyene som går i sommer, de blir fulle. Billettprisene for utenlandsreiser i skoleferien kommer garantert ikke til å gå ned, påpeker han.

- Det kommer til å være dyrere å reise i sommer enn før pandemien, fordi kapasiteten er mye mindre. Er det lite å selge, blir det trangt om plassene og prisene går opp, sier Berge.

Les også: New Zealand slipper inn verden fra oktober

Han er glad for at bestillingene begynner å ta seg opp.

- Det er utrolig bra for reiselivet og reiselystne nordmenn. Vi ser allerede at folk har begynt å booke turer til Thailand neste vinter, til desember og januar. Det er positivt, sier han.

- Tre ganger så høyt salg

Alle de tre store reiseaktørene TUI, Ving og Apollo melder om godt salg for årets sommerferie.

Nora Aspengren, kommunikasjonssjef for TUI i Norge, sier at det er helt tydelig at nordmenn nå vil ut og reise etter at koronarestriksjonene er blitt lettet på.

- Salget har virkelig tatt av siden alt ble åpnet mer opp. Nå har vi tre ganger så høyt salg som på samme tid i fjor, sier hun til Nettavisen, og viser til salget for reiser gjennom hele 2022.

Les også: Forsikringsselskap krever positiv PCR-test for å få dekket avbestilling av reise

Bestillinger av sydenreiser til sommerferien har også tatt seg opp. Sist uke hadde TUI den beste salgsuken hittil i år, men denne uken er rekorden slått.

- Salget har økt med ti prosent fra forrige uke. Det er reiser i juni og juli folk hovedsakelig vil sikre seg. Nå har også familier begynt å bestille igjen, noe vi har sett lite av under pandemien, sier Aspengren.

Kreta i Hellas er på topp over reisemål nordmenn har i sommer, mens Mallorca i Spania og Rhodos i Hellas følger etter.

- Vi ser også økt salg til Tyrkia, som ikke har vært tilgjengelig på to år, samt Kroatia, sier hun.

Salgstallene er som før pandemien

Også Marie-Anne Zachrisson, sjef for Ving Norge, kan melde om godt salg i år.

- Salget har gått veldig bra. Vi er snart på nivå med salget i starten av 2020, sier hun til Nettavisen.

Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo, sier at salget av årets sommerreiser ligger på samme nivået som på samme tid i 2019, altså før pandemien.

- Sammenliknet med fjoråret er det godt over en dobling. Det er med andre ord ingen tvil om at optimismen er langt større nå enn den var i fjor, og at nordmenn føler seg trygge på at utenlandsferien vil kunne gjennomføres, sier hun til Nettavisen.

Det er Hellas som utmerker seg mest, med Kreta, Rhodos og det greske fastlandet på topp tre-listen. Også Kroatia selger mer for hver uke som går hos Apollo, og og ligger nå på en solid andreplass etterfulgt av Kypros, Mallorca og Albania.

- Planlegger man å reise utenlands i sommer lønner det seg ikke å vente for lenge med bestillingen. Nå som Europa åpner opp ser vi at feriesalget skyter til værs i alle land, ikke bare i Norge, og de aller fleste vil til Middelhavet i år, sier Rivera.

Les også: Thailand åpner for karantenefri turisme igjen

- Normalt prisbilde

Aspengren i TUI påpeker at kapasiteten ikke er i nærheten av å være på 2019-nivå, men den begynner å ta seg opp.

- Kapasiteten var helt minimal i fjor, og vi hadde noen få reisedestinasjoner. I år tilbyr vi flere, sier hun.

- Hvordan er prisnivået i år sammenlignet med et normalår?

- Nå er prisnivået mer normalt, men hvordan det utvikler seg utover året må vi bare følge med på, sier hun.

Zakrisson i Ving sier at prisnivået også hos dem er som før.

Har satt opp ekstrafly

Ving fløy ingen nordmenn på chartertur i 17 av de snart 24 månedene vi har levd med koronaviruset i verden. Derfor er hun glad for at reiseaktiviteten nå har begynt å ta seg ordentlig opp.

- Hver uke er det flere tusen som bestiller sommerferien sin. Dette er et tempo vi ikke har sett siden samme tid i 2020. Vi selger flere og flere reiser for sommerferien nå hver eneste dag, sier Zachrisson, og legger til:

- Flyprogrammet vårt for sommerferien er planlagt som en ganske vanlig sommer i år.

Men folk vil på tur før sommeren. Sommersesongen for Ving starter allerede i april, og de har vært nødt til å sette opp et ekstrafly til Mallorca til påskeferien, for å få solhungrige nordmenn på tur.