I helga ble det kjent at kompensasjonsordningen for høye strømpriser ble styrket. Kortversjonen er at staten dekker 80 prosent av strømprisen over 70 øre - eller 87,5 øre hvis man legger på moms.
Les også: Høye priser i lang tid, tror ekspert: - Nå begynner alvoret å komme
Men så enkelt er det ikke:
- Når det kommer dager med høye priser så er det naturlig å tenke «ja, ja – staten dekker jo i hvert fall 80% av det over 70 øre så det blir ikke så dyrt». Det er egentlig feil, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til Nettavisen.
Han trekker en sammenligning til å fylle bensin på bilen:
- Dersom du har bilgodtgjørelse og får dekket utgifter etter en fastlagt sats (ofte 3,50 kroner per kilometer), så er det likevel greit å fylle opp tanken når prisene er lavere, og drøye det når de er høye, sier han.
Kutter ikke 80 prosent av pristoppene
For selv om kompensasjonsordningen er kraftig styrket, er det like lønnsomt å redusere strømforbruket i de aller dyreste timene, som om ikke kompensasjonsordningen hadde eksistert.
Dette kommer av måten strømstøtten rent teknisk er utformet.
- Støtten blir regnet som en uveiet gjennomsnitt av alle timesprisene for hele måneden, og den er ikke knyttet til ditt eget forbruk. Hvis spotprisen i januar blir på linje med desember, så vil den støtten bli på 86 øre per kWh, sier Næss.
Om du bare har brukt strøm når det er billigst, eller bare når det er dyrest, påvirker ikke det kompensasjonen du får. Det eneste som betyr noe er hvor mye strøm du har brukt.
- I desember var den høyeste kraftprisen 6,12 kroner (pluss moms). Med en sånn pris i januar vil støtten på 0,86 for hver kWh kun utgjøre en syvendedel (14%) av kraftprisen. På den annen siden med priser på 1 kr vil du også få en støtte på 86 øre og dermed dekker staten 86% av strømkostnadene dine, sier Næss.
De store pristoppene er med på trekke opp gjennomsnittsprisen, men du får altså ikke dekket 80 prosent av prisen i de aller verste timene.
Les også: Problemet ingen snakker om: Alle vil ha mer strøm, men all strømproduksjon er hatet
Kan i verste fall tjene penger på å bruke strøm
Hvis strømprisen havner under 86 øre i enkelttimer, kan man faktisk få dekket mer enn hele strømkostnaden i disse timene.
- Dersom den i en enkelte timer eller dager kommer under 50 øre så vil du tjene mer enn 36 øre for hver KWh du bruker. Det dekker til og med nettleien og elavgifter sånn at strømregningen minker for hver ovn du slår på. Men, du vet ikke støtten før måneden er omme, så du skal ikke begynne for tidlig med å fyre opp ovnene, påpeker han.
- Det som er endret i forhold til tidligere, er at det blir enda viktigere å fordele forbruket til de timene og dagene hvor prisene er lave, og samtidig spare strøm når prisene er høye. Dersom du er flink på dette, kan jo strømregningen bli uvanlig hyggelig, påpeker Nordea-sjefen.
Les også: En halv million kunder må vente på strømstøtten: - Vi kan ikke legge ut en milliard