*Nettavisen* Økonomi.

Advarer mot vill julehandel

Foto: (Scanpix)

Lar du kjøpelysten løpe løpsk i ukene fremover, kan du fort bli sittende med svarteper over nyttår. Sjekk ekspertenes julehandel-råd.

02.12.03 06:31

Den siste tids oppfordringer fra økonomer og politikere kan få nordmenn til å kjøpe julegaver til den store gullmedaljen. Men eksperter fraråder folk mot å gå amok.

Ikke for dem med strukket strikk

- Selv om Norge går så det suser, bør nok de som har strukket strikken langt nok lukke ørene for rådene om å øke forbruk og lån, sier generalsekretær Thor Andersen i Norske Inkassobyråers Forening til TV 2 Nettavisen.

Andersen mener det ikke ukritisk skal oppfordres til å ta opp videre kreditt. Han påpeker at det tross alt er såpass mange som allerede er i risikosonen som ikke vil takle enda større gjeldsbyrde.

Advarer mot gjeldssmell

Også økonomisk rådgiver Carsten O. Five fraråder folk på det sterkeste å hoppe på gjeldskarusellen, og advarer mot å ta opp lån til forbruk både ved juletider og ellers.

- Jeg reagerer på at det blir gitt inntrykk at av vanlige folk skal redde norsk økonomi ved å øke forbruket i julehandelen. De som har god råd må gjerne gjøre det, men de som har anstrengt økonomi må ikke føle seg pliktet. Det må ikke bli slik at de med dårlig økonomi blir sittende igjen med svarteper, sier Five til TV 2 Nettavisen.

Five mener at de med dårlig råd heller bør kjøpe mindre, og bruke pengene de får frigitt ved lavere boligrente på å nedbetale lånet raskere. På denne måten blir den personlige økonomien sunnere, og gjeldsrentene lavere.

Tilsynelatende stabil utvikling

Tall fra Finansieringsselskapenes Forening viser at det har vært en økning av misligholdte lån uten sikkerhet på 444 millioner kroner frem til tredje kvartal i år sammenliknet med i fjor. Dette er blant annet forbrukslån og kredittkortgjeld.

Andersen maner til en viss grad av forsiktighet i årets julehandel, til tross for at inkassoutviklingen har flatet ut og er tilsynelatende stabil.

Få i gang en dialog

- Det er vanskelig å si hvor mange av de som kjøper julegaver på kreditt som ender opp med inkassoregninger. Men på nyåret, da regningene for julekosen skal håndteres, kommer nok mange til oss, sier Andersen.

Generalsekretæren oppfordrer at alle som får inkassovarsel først og fremst tar kontakt med enten kreditor eller inkassobyrået for å få i gang en dialog.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.