Mandag morgen var kraftprisen 2,5 kroner per kilowattime i Oslo og Kristiansand. Tørt og kaldt vær i Sør-Norge, lite vann i kraftmagasinene og lite vind i Europa gjør at strømprisene presses oppover.

Spotpris gjør at du betaler den faktiske prisen på strømbørsen time for time, noe som betyr at strømprisøkninger på det norske markedet slår rett ut på regningen. Til sammenlikning lar en fastpris deg betale en avtalt pris for en bestemt periode, og kan potensielt være et et smart økonomisk grep mot dyre strømregninger.

Forbrukerrådets seniorrådgiver Thomas Iversen sier det er noe du kan vurdere nå:

– I kortere perioder kan du komme bedre ut med fastpris enn med spotpris. I tillegg kan det gi deg ro i sjelen å fryse én av de to variablene som driver strømregningen oppover. Dersom du kombinerer fastpris med et edruelig strømforbruk, kan du spare penger, sier Iversen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Prissjokk på strøm - og verre skal det bli

– Du får null glede av det når strømprisen går til bunns

Energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund advarer imidlertid sterkt mot fastpris på strøm, selv nå som prisene er skyhøye.

– De som går over til fastpris nå, går over til en dyr avtale. Strømselskapene har priset inn spotprisen når de skal gi meg og deg en fastpris-avtale. De må spå hva spotprisen vil ligge på pluss avanse som gjør at de ikke kommer tapende ut av dette veddemålet. Strømselskapene tar på seg risikoen for høyere strømpris, og det er ikke gratis, sier Öberg.

Les også: Nye ekstrempriser på strøm på tirsdag

Hun viser til at flere ekspertene spår en spotpris på 60-70 øre per kilowattime i januar.

– Hvis du sitter med en langvarig fastprisavtale på rundt 100 øre per KWt, vil du komme godt ut av det på dyre dager som i dag, men du vil garantert føle deg lurt hvis prisen halveres i januar. Og du får null glede av det når strømprisen går til bunns, sier Huseiernes energipolitiske rådgiver.

Samtidig som de billigste spotpris-avtalene på markedet koster rundt 1.050 kroner måneden, koster de billigste fastpris-avtalene like over eller under 600 kroner i markedet. Sistnevnte har riktignok bindingstid på mellom tre og fem år.

– Fastpris-avtalene med lang varighet er billigere fordi strømselskapene ikke forventer slike priser som nå de neste tolv månedene. Et år eller mer er veldig lang tid å binde seg på. Husk at strømprisene var veldig lave på dette tidspunktet i fjor, sier Öberg.

Risiko kan være et bedre alternativ enn usikkerhet

Forbrukerrådets Iversen sammenlikner fastpris med å binde renten: Du tar en sjanse som både kan være billigere eller dyrere enn alternativet. Historisk har det stort sett alltid lønnet seg å velge spotpris.

Hvis du velger fastpris, bør du ikke binde deg for lenger enn seks måneder for å unngå å betale vesentlig mer enn med en spotpris-avtale, understreker Iversen.

– På strømpris.no ligger de billigste fastpris-avtalene på et eller to år, mens de dyrere er på 3-6 måneder. De kortere fastprisavtalene er vel omtrent på samme nivå som spotpris-avtalene, så da har det kanskje ikke så mye for seg - eller?

– For noen kan risikoen være et bedre alternativ enn usikkerheten. Hva hvis strømmen plutselig koster tre-fire kroner? Kanskje er ikke slike topper realistisk, men det vil fortsatt gi en ro for mange. Fastpris er et valg du kan ta, og vi presenterer alternativene som finnes for forbrukerne, sier Iversen.

Iversen anbefaler alle uansett å sjekke strømpris.no for å se om de sitter på en god avtale. Mange betaler også for unødvendige tilleggstjenester, slik som strømtak, strømforsikringer og grønn strøm. Disse har de færreste nytte av og er noe man bør kvitte seg med, understreker Iversen.

Les også: Norges «ukjente» gigant med ellevill vekst