En ny undersøkelse viser at flere nordmenn blir lurt av piratkopier på nett.

Patentstyret og Tolletaten har gjennomført en undersøkelse som viser at piratkopier berører svært mange nordmenn. Utbredelsen av falske varer på nett er en aktuell problemstilling.

43 prosent av oss er usikker på om varen vi kjøper er ekte eller falsk. I tillegg har 22 prosent enten mottatt eller mistenker å ha mottatt en kopivare.

Internett som en handelskanal viser en tredobling av de som har blitt lurt av piratkopier sammenlignet med andre kjøpskanaler.

Les også: Realityprofil Carl Aksel Jansen svindlet venner for millioner - nå må de betale

Omfanget av piratkopier er størst i kategoriene klær, sko, elektronikk og solbriller. Det har også spredd seg til husholdningsartikler, mat og drikkevarer, sportsutstyr, sprøytemidler, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler. Med andre ord må man være varsom når man handler på nett i de fleste kategoriene.

Tolletaten og Patentstyret fant at piratkopiene florerer i nettbutikker, på e-handelsplattformer og i sosiale medier.

Piratkopiene anses som en trussel for seriøse bedrifter. De taper nemlig inntjening og omdømme.

Helse- og sikkerhetsrisiko

Seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret påpeker at disse varene også utgjør en helse- og sikkerhetsrisiko fordi det er umulig å vite hva produktene inneholder.

Til sammen utgjør potensielt farlige produkter 42 prosent av piratkopiene på nett.

– Det er mye elektronikk som kan eksplodere og begynne å brenne. Problemet er at det er falske varer og man ikke vet hva de inneholder eller om de følger sikkerhetsstandarder, sier Bengston til Nettavisen i en telefonsamtale.

Hun påpeker at noen piratkopier kan ha en "ok" kvalitet, men at mange ikke har det. Som forbruker vet du ikke hvordan kvalitet du får.

– Det er urovekkende. Så mye som 6,8 prosent av varene som importeres inn til Europa er falske varer. Det har blitt et stort problem og det er fordi de som står bak er organiserte kriminelle som tjener utrolig mye penger på dette, sier Bengston.

Les også: Årets mest avanserte svindel: Dette må du gjøre hvis du har trykket deg inn

– Ikke likegyldig hva solkremen vi smører på huden inneholder

Tolletaten har observert at piratkopier ofte ankommer i små pakker. Etatens oppgave er å beskytte privatpersoner og samfunnet mot ulovlige og farlige varer.

– Det er ikke likegyldig hva solkremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til barn er laget av, eller om elektriske produkter følger sikkerhetsstandarder, sier avdelingsdirektør Anna Kirkeluten i Tolletaten.

Les også: Ny svindelmetode bekymrer Finn.no og Økokrim

Det er likevel et par positive trender som kommer fram i undersøkelsen. Befolkningen har blitt mer oppmerksom på skyggesidene ved privatkopier og de etiske aspektene som følger med.

Hvis man sammenligner med en undersøkelse gjennomført i 2018 er flere opptatt av om produktene produseres med sårbar arbeidskraft. I 2018 lå hovedfokuset på varens kvalitet. I tillegg er flere opptatt av om varene tilfredsstiller miljøkrav. Både i 2018 og i 2021 er befolkningen opptatt av at man ikke støtter organisert kriminalitet.

– Et av våre beste råd

Bengtson kommer med et par råd til de som vil unngå privatkopier.

- Et av våre beste råd er at folk må bli mer oppmerksomme på at dette har spredd seg og gjelder så utrolig mange forskjellige type varer, påpeker hun.

I tillegg bør folk bli flinkere til å sjekke nettstedene.

– Les "om oss" delen på nettsiden du ønsker å handle på. Der bør det være mulig å identifisere bedriften med organisasjonsnummer, adresse eller andre firmaopplysninger. Det holder ikke med et kontaktskjema. Mange nettsider som selger falske varer kan se ganske profesjonelle ut, påpeker Bengtson.

Hun forklarer at de stjeler de originale bildene og bruker de som sine egne.

– Det er ikke alltid man kan se det med det blotte øyet.

Hun anbefaler også å lese om andres erfaringer med en nettside på forskjellige forum. Der kan det komme fram om noen andre har fått piratkopier fra de før.

– Hvis man ønsker å lese mer om tematikken kan man også besøke Velgekte.no, avslutter Bengtson.

Les også: Narkotikanettverk med trolig årelange leveranser til Nord-Norge avdekket

Bruker korona til sin fordel

Interpol og Europol har registrert en markant økning av piratkopier i forbindelse med korona-utbruddet. Organiserte kriminelle var svært raske med å utnytte pandemien ved å tilby piratkopierte smittevern-produkter som ansiktsmasker og desinfeksjonsmidler.

På Universitetssykehuset i Nord-Norge ble piratkopierte ansiktsmasker oppdaget i mai 2020. Ansiktsmaskene ble testet og det kom fram at kvaliteten ikke var tilstrekkelig. Ansatte som hadde brukt maskene ble smittet av korona.

De nevnte internasjonale organene jobber iherdig med å fjerne piratkopier fra nettet. I en felles operasjon i 2018 ble 33 654 domenenavn beslaglagt grunnet salg av piratkopier.

EU-kommisjonen har og utarbeidet en svarteliste over både fysiske markedsplasser og markedsplasser på nett som selger privatkopier i stor skala utenfor Europa. Hensikten er å synliggjøre markedsplassene som er involvert.

Les også: Disse produktene blir forbudt – McDonald's tar dramatisk grep