- Staten tjener på den økte strømprisen, mens vi strømkunder i Sør-Norge betaler det inn. Det blir skjevt og utilsiktet, sier han til Nettavisen.

Sylte er en av tre som står bak Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm», som har over 85.000 medlemmer.

Vil påvirke politikerne

Søndag skrev Sylte et innlegg i gruppa hvor han oppfordrer til demonstrasjoner i hele landet.

«Det blir omfattende demonstrasjoner over hele landet om Vedum ikke legger frem et godt forslag til redusering av strømregningen. Alle skal med - også i demonstrasjonene og de skal bli av de mest omfattende i sitt slag», skriver han, og ramser opp ti byer hvor de ønsker å ha demonstrasjoner.

Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Fredrikstad er noen av dem.

- Demonstrasjonene vil være et forsøk på å prøve å påvirke politikerne på Stortinget. De bør derfor arrangeres i den nærmeste tiden, før Stortinget skal behandle budsjettforslaget, sier Sylte til Nettavisen.

Les også: Årets høyeste strømpris mandag

- Skuffende dårlig

Mandag ble det kjent at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og den nye regjeringen vil kutte elavgiften med nesten 50 prosent i januar, februar og mars for å møte de høye strømprisene. Elavgiften er en avgift på forbruk av elektrisk kraft/strøm som nettselskapene tar inn på vegne av staten.

Tiltaket er beregnet til å gi staten 2,9 milliarder kroner mindre i avgifter neste år. Kuttet vil utgjøre om lag 10 øre kilowattime fra januar til mars.

- De burde doblet det, og begrenset kuttet til å gjelde Sør-Norge, sier Sylte.

Les også: Nå er det klart: Nettleien din blir mye dyrere neste år

- Forslaget er skuffende dårlig med tanke på økningen i strømpriser som har vært i det siste, sier han.

Ønsker å fjerne elavgiften helt

Selv om regjeringen vil gjøre kutt i elavgiften, tjener fortsatt staten penger på økte strømpriser.

Tor Reier Lilleholt i analysebyrået Volue Insight påpekte overfor E24 at man betaler 25 prosent moms av kraftprisen, så staten har enorme inntekter når prisene er høye.

Les også: Boligeiere må forberede seg på økende boutgifter framover

Sylte mener staten burde brukt de økte inntektene på folk å fjerne elavgiften helt i Sør-Norge fram til mars.

- Da kunne folk opprettholdt kjøpekraften, og brukt pengene lokalt. Da ville staten igjen tjent inn moms på varer folk kjøper, fordi pengene går tilbake til staten, sier Sylte.

Forskjell på Sør- og Nord-Norge

Flere utenlandsforbindelser, som gir økt eksport av strøm fra Norge, har bidratt til høyere strømpriser, skrev nylig Marius Holm Rennesund i Thema Consulting.

NordLink, som er forbindelsen mellom Norge og Tyskland, ble fullt operativ tidlig i 2021, og forbindelsen mellom Norge og Storbritannia kom nettopp i gang.

Å knytte Norge tettere til Tyskland og Storbritannia har påvirket strømprisene i Norden, skriver Thema. De skriver at priseffekten er beskjeden i Midt-Norge og Nord-Norge, men vil kunne føre til veldig høye strømpriser i Sør-Norge - hvor forbindelsen til utlandet går fra.