I lørdagens lederartikkel skriver Aftenposten at VG-redaktør Gard Steiro selv må ta ansvar etter saken om Trond Giske og dansevideoen, der journalist Lars Joakim Skarvøy brukte et sitat kvinnen i videoen mener er direkte feil.

Avisen mener at Skarvøys sitat er alvorlig, men at det er langt mer alvorlig hvordan VG har håndtert saken i ettertid:

«Sjefredaktøren i en mediebedrift har ansvaret for hva som publiseres. I store medier er hun eller han sjelden involvert i enkeltsaker før publisering, men skal sørge for at underordnede foretar gode vurderinger i et system som sikrer kvalitetskontroll.»

Publiserte feilaktig sitat

Det var i februar Trond Giske og en kollega var ute på Bar Vulkan i Oslo da han ble spurt av Sofie (27) og en venninne om de kunne ta et bilde med politikeren.

Videoen av de to som danser ble raskt spredt, og det var da Skarvøy tok kontakt med Sofie. Hun valgte i mars å gå ut mot VG hos mediehuset TV 2, og fortalte at VG skal ha publisert et feilaktig sitat som fikk saken til å fremstå som langt mer alvorlig. Dette med vitende og vilje. Sofie skal ha varslet VG flere ganger om det feilaktige sitatet, og hadde en 17 minutter lang samtale med sjefsredaktør Steiro samme kveld som saken ble publisert.

I etterkant av at Sofie gikk ut mot mediehuset, har flere personer stått frem mot den politiske journalisten, blant annet stortingspolitiker Himanshu Gulati.

Går ut mot Steiro

VG har nå iverksatt en gransking av saken, og lover at rapporten vil bli offentliggjort. Det er nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken som leder den interne granskingen.

I lørdagens leder skriver også Aftenposten følgende:

«Granskingen må være grundig og ærlig, og også omfatte de andre feilene i saken som først ble publisert. Den kan bringe frem fakta som ikke er kjent, men slik bildet er før rapporten foreligger, bør saken få konsekvenser også for sjefredaktør Steiro.»

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Å publisere en sak mot bedre vitende er helt ødeleggende for troverdigheten

Ledelsesekspert Magne Lerø har også gått ut mot Steiro, i en lederartikkel publisert i Dagens Perspektiv fredag.

«Hvis VG er opptatt av å gjenopprette tilliten, bør Gard Steiro trekke seg som sjefredaktør. Ikke fordi VG gjorde en feil, men fordi han ikke rydder opp», skriver Lerø.