Den amerikanske forsikringsgiganten AIG må betale tilbake et like stort beløp som de betalte ut i bonus til selskapets toppsjefer, sier USAs finansminister Timothy Geithner.

Ifølge Reuters sier Geithner at AIG vil bli tvunget til å tilbakebetale de 165 millionene de har betalt ut i bonus, for å kunne motta ytterligere planlagte 30 milliarder i krisehjelp fra staten.

- Vi pålegger AIG en kontraktsmessig forpliktelse til å betale beløpet de har utbetalt i bonuser, skriver Geithner i et brev til Kongressens ledere.

Han sier også at beløpet ville trekkes fra den allerede planlagte økningen i krisepakken til selskapet.

Les også: Flere AIG-topper trekker seg

73 millionbonuser utbetalt
AIG har lovet en rekke toppsjefer i selskapet store bonusutbetalinger, og tirsdag ble det kjent selskapet allerede skal ha utbetalt bonuser på en million eller mer til 73 personer, inkludert 11 personer som ikke lenger jobber for selskapet, melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge statsadvokat Andrew Cuomo inneholder AIG-kontrakter skrevet i mars 2008 garantier for at de ansatte vil motta 100 prosent av deres 2007-lønn for 2008, uavhengig av resultatene de oppnår.

- Trekk dere eller begå selvmord
Kravet om at AIG må betale tilbake bonusene kommer etter en lang og tidvis opphetet debatt om selskapets voldsomme bonusfest.

Til tross for at selskapet har fått 175 milliarder dollar i krisehjelp fra staten, ønsket selskapet å betale ut millioner av dollar i lederbonuser.

Som et ledd i debatten gikk Iowa-senator Charles Grassley tirsdag formiddag ut med et kontroversielt forslag. Han mente lederne i AIG enten burde trekke seg fra stillingene sine eller begå selvmord.

Les også: - Gå av eller begå selvmord!

Sjokkert Obama
Også president Barack Obama blir opprørt over de voldsomme utbetalingene.

- Under de rådende forhold er det vanskelig å forstå hvordan lederne hos AIG er berettiget til noen bonuser, og enda mindre 165 millioner dollar i økt lønn, sa Obama.

Les også: Obama raser mot bonuser

- Hvordan kan de forsvare denne fornærmelsen mot skattebetalerne som holder selskapet flytende, uttalte Obama ifølge Reuters.

Administrasjonen i Washington har brukt nærmere 180 milliarder av skattebetalernes penger i en redningspakke for AIG, men de røde tallene fortsetter å lyse fra bunnlinjen hos forsikringsgiganten.

Det var Washington Post som først skrev om bonusfesten. AIG er den institusjonen som har fått mest hjelp, etter at de tapte 4,7 milliarder kroner hver eneste dag i siste kvartal i fjor, ifølge iMarkedet.