Sommeren 2018 skulle Miriam Øyna (32) leie ut leiligheten sin i Oslo på Airbnb. Hun skulle være borte en uke og en Airbnb-gjest hadde leid seg inn for en helg.

Dette skulle bli starten på et utleie-mareritt, og en «deltidsjobb» som etterforsker.

Kommunikasjonen med leieboeren fra Airbnb hadde vært smidig før og gjennom oppholdet.

Øyna ble derfor sjokkert av hva som møtte henne da hun kom hjem.

- Jeg hadde avtalt med han at han skulle legge nøklene i postkassen, men da jeg kom hjem lå de ikke der. Jeg tenkte «Har han tatt med seg nøkkelen?», sier 32-åringen til Nettavisen.

Les også: Petter og Tina kom hjem til vill sex- og kokainfest: – Erstatningen er en skandale

Hvitt pulver, sprøytespisser og kubbelys til heroin

Øyna bodde i 5. etasje og begynte å gå opp trappene i leilighetskomplekset uten anelse om hva som kom til å møte henne.

- Da jeg nærmet meg leiligheten min så jeg noen av tingene mine ligge ute i trappeoppgangen. Jeg begynte å tenke «shit, shit, shit». Jeg tok i dørhåndtaket og døren var åpen. Kjøkkenviften sto på for fullt, og det første jeg gjorde var å skru den av.

Det var da det gikk opp for henne hvor ille situasjonen er.

- Jeg manglet kjøkkenmaskinen, stigen var borte og bunaden var tatt. Jeg gikk rundt og så at den ene tingen etter den andre var borte.

Hun så hvitt pulver på bordet som viste seg å være kokain, sprøytespisser lå på kjøkkenbenken og lilla kubbelys hadde blitt brukt for å varme opp heroin.

- Jeg sto der og hyperventilerte i fem minutter.

De fleste av eiendelene hennes var sporløst forsvunnet, men politiet fant PCen hennes. Da Øyna fikk den tilbake ble det starten på en unormal fritidsaktivitet.

Gjerningsmannen hadde logget seg på Facebook på PCen hennes. Øyna hadde plutselig tilgang til hele kontoen hans.

- Jeg kjente igjen profilbildet hans og nedover på siden så jeg at han hadde skrevet at han nettopp hadde kommet ut av fengsel.. Det var litt spennende å ha denne tilgangen.

Les også: Svindlerne overførte 200.000 kroner ut av Atle Jarl Hellands konto i Sbanken: - Det er skummelt

Har du hatt en dårlig utleie-opplevelse og ønsker å dele historien din? Ta kontakt med journalisten på Helle.Svendsen@nettavisen.no.

Fanget sin egen tyv

Men før Øyna gikk til verks ringte hun politiet og informerte dem om at hun hadde tilgang til gjerningsmannens Facebook.

- Jeg tenkte at de kanskje vil se nærmere på det, men jeg fikk beskjed om at de ikke hadde kapasitet. Men politiet sa at jeg gjerne kunne gjøre det selv.

Og det bestemte Øyna seg for å gjøre.

- Jeg fulgte med på kontoen hans daglig i én måned.

Plutselig publiserte gjerningsmannen et innlegg Øyna tenkte det var verdt å følge opp.

Gjerningsmannen var på vei til å gjennomføre et nytt Airbnb-ran.

- Han skrev på Facebook «jeg har leid en Airbnb. Kom å se hva borettslaget har å by på.»

Øyna ringte politiet som sendte en patrulje. Men plutselig ser hun at gjerningsmannen har sendt en melding til en kompis om at han skal ut en halvtime og at kompisen må komme innom senere. Øyna ble stresset i og med at politiet allerede var på vei. Hun varslet politiet og ventet i spenning.

- Så kom meldingen: «Vi har tatt han.»

- Definitivt et høydepunkt i livet. Det var en ganske vill opplevelse, legger Øyna til.

Gjerningsmannen tilsto alt, og Øyna var med som vitne i rettssaken.

- Det var en oppsamlingssak og han ble tiltalt for flere lovbrudd.

Til slutt fikk han fengselsstraff.

Øyna fikk også en unnskyldning og gjerningsmannen sa til henne at dette er en av de verste tingene han har gjort.

- Jeg fikk nesten litt sympati for han.

Nettavisen har sett vitnestevningen i straffesaken, politianmeldelsen og et brev fra Statens Innkrevningssentral som informerer Øyna om at hun har krav på erstatning.

Gjerningsmennene hadde stjålet eiendeler med en anslått verdi på over 200.000 kroner, men heldigvis for Øyna fikk hun erstatning. Airbnb og forsikringsselskapet betalte for mesteparten av skadeomfanget.

- Men det var en lang kamp. Jeg måtte bruke mye tid på å samle kvitteringer, finne ut av hvilke eiendeler som var borte, og jeg brukte mye tid på å kommunisere med både Airbnb og forsikringsselskapet. Det var stressende og jeg skulle gjerne vært foruten.

- I tillegg fikk jeg aldri igjen bunaden min eller smykkene mine. Bunaden var ikke arvegods, men den hadde fortsatt affeksjonsverdi.

Airbnb dekket heller ikke tapte verdigjenstander fordi her mente de at Øyna burde ha låst inn eiendeler som smykker og bunader. Heldigvis hadde hun verdigjenstandforsikring for bunaden.

Øyna ble tilkjent en erstatning av retten fra gjerningsmannen på 18.301 kroner.

Til tross for en lykkelig slutt med en spennende vri har ikke Øyna noen planer om å leie ut leiligheter på Airbnb i fremtiden.

- Det var første og siste gang. Maks uflaks.

Øyna delte selv historien først på Tiktok. Videoklippet gikk viralt.

Nettavisen har forsøkt å få kontakt med Airbnb uten hell. Politiet har heller ikke besvart Nettavisens spørsmål om kapasitet til å etterforske slike saker, og hva de tenker om at Miriam selv fant sin egen tyv.

Les også: Sjeføkonomen har aldri sett lignende ansettelsestall – nå ber han bedriftene tenke seg om